Кабинетът започнал всички реформи, но политическата нестабилност го спряла

Кабинетът започнал всички реформи, но политическата нестабилност го спряла

© Анелия Николова

За краткия си мандат от година и два месеца кабинетът "Орешарски" започнал всички необходими реформи, а някои дори били в напреднала фаза. Отказало се обаче да реформира там, където нямало постигнат консенсус. Бизнесклиматът се подобрявал до май, когато политическата нестабилност започнала да му се отразява. Министерството на вътрешните работи отбелязва "голямо демократично постижение", тъй като с деконцентрацията на власт във ведомството възможностите за политически натиск върху силовите структури бил силно намален.


Това отчетоха на заключителната пресконференция на Министерския съвет днес премиерът в оставка Пламен Орешарски, заместниците му Зинаида Златанова, Даниела Бобева и Цветлин Йовчев и министърът на финансите в оставка Петър Чобанов. Всички единодушно обявиха, че за тях е било удоволствие и чест да работят в правителство с толкова добра комуникация.


Орешарски за пореден път подчерта, че за следващото правителство остават ключови решения като българската номинация за еврокомисар и постигането на споразумение с американската компания "Уестингхаус" за строеж на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" по нейна технология. И добави, че няма спомен тази година Министерският съвет да е взимал каквито и да било решения, свързани със строежа на газопровода "Южен поток", включително на днешното си заседание.




В последния момент обаче правителството успя да вземе друго важно решение – за актуализация на договора за концесията за ски зоната над Банско, което екоорганизации през пролетта определиха като "узаконяване на нарушенията" в зоната.


"Крачка напред към солидарността"


Орешарски отчете подобрение на бизнесклимата до края на май, когато започнала обратната тенденция. В началото на юни започна медийна атака и серия от прокурорски проверки срещу мажоритарния акционер на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, а в края на месеца банката беше поставена под специален надзор заради опасност от неплатежоспособност.


Премиерът в оставка отбеляза, че в последните 6 месеца икономическият ръст бил около 5 на сто, а най-добрият отговор на "картините, които рисуват някои анализатори, включително от политическите сили" за състоянието на икономиката било емитирането на държавни облигации при условия, които нямали аналог в най-новата ни история. По думите му, ако не се приеме актуализацията на бюджета, не било драматично. "Ако е приета, следващото правителство ще бъде по-спокойно. Ако не – трябва да бъдат по-внимателни към изпълнението на приходната част", препоръча той.


Направихме крачка напред към солидарността в обществото, макар и не такава, каквато искахме, отчете Орешарски и се похвали със засилването на социалните програми. По думите му замразяването им щяло да крие рискове за икономиката и това вече е доказано. Отбеляза и че правителството нито за миг не се изкушило да подобрява финансовото състояние на държавата за сметка на неразплащане с бизнеса. Реализацията на приходите била толкова добра, колкото и миналата година, а всъщност даже и по-добра заради дефлацията.


"Няма реформа, която да не сме започнали"


Той изрази съжаление, че основните реформи само са започнати, защото нямало възможност да бъдат развити. Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева обаче подчерта, че "няма реформа, която да не сме започнали", и добави, че някои даже били в напреднала фаза. "Никога не сме се стремили към шокови реформи", каза тя и отбеляза, че правителството се опитало да реформира само сфери, в които е постигнало консенсус, и се е отказало там, където не могло – например в областта на природните богатства, където получило възражения от бизнеса.


Бобева се похвали с постоянната работа по намаляване на административната тежест, като правителството приело общо 128 мерки в тази посока, а 11 законопроекта включвали още 60 мерки, но останали в парламента. Отбеляза, че външните оценки за състоянието на страната значително се различавали от вътрешните. Отчете като успех приемането на основни промени в Закона за обществените поръчки, който станал един от най-силните антикорупционни закони. Подобрила се и защитата на потребителите, външната търговия, започнала реформа в Българската банка за развитие, а трите най-големи фондови борси в Европа проявили интерес към приватизацията на Българската фондова борса.


В сектор "Сигурност" - сериозно демократично постижение


Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че всичко, заложено в програмата на министерството му, било изпълнено. С преминаването на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) в ДАНС, създаването на Държавна агенция "технически операции" (ДАТО) и нов Закон за МВР била намалена концентрацията на власт във вътрешното ведомство и се създали гаранции, че възможностите за политически натиск върху силовите структури са силно намалени. "Това е много сериозно демократично постижение", отбеляза Йовчев. Похвали се, че намаляла престъпността и се повишила разкриваемостта, а пример за ефективната работа на службите били иззетите големи количества наркотични вещества – в пъти повече за първата половина на 2014 г. в сравнение със същия период миналата година.


По отношение на протестите МВР успя да се справи с тежката криза, не допусна да бъдат наранени тежко хора и беше запазен балансът между защита на законността и запазване на правата на хората, отчете вътрешният министър. Похвали се с преодоляната бежанска криза, която съвпаднала и с тежката обществено-политическа обстановка.


Всичко, което трябва да знаете за: