Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българските власти арестуваха противник на Путин по искане на Интерпол

0 коментара
Българските власти арестуваха противник на Путин по искане на Интерпол

Във вторник на летище София е бил задържан Николай Кобляков, основател на френската неправителствена организация "Свободна Русия" (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу путинския режим, съобщи в сряда сайтът "Биволь". Пред Mediapool от пресцентъра на МВР потвърдиха информацията.

"Задържането на Кобляков е по искане на Интерпол. В случая България е обикновен изпълнител на искането и няма как да откаже ареста", допълниха от вътрешното министерство с обяснението, че няма как да кажат от коя държава е дошла заявката. Това може да са и руските власти. От МВР обясниха, че прокуратурата вече трябва да е уведомена.

Сайтът "Бивол" информира, че от пресцентъра на държавното обвинение първоначално са казали, че "на този етап прокуратурата сведения няма да дава" и за повече подробности трябва да се пита Софийският градски съд. Впоследствие говорителят на държавното обвинение Малина Александрова е казала пред сайта, че в "прокуратурата такъв случай няма".

Кобляков е организирал протести в защита на "Пуси Райът" и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл, припомня "Биволь". Активистът е с френско и руско гражданство, а при екстрадиция в Русия положението му би се утежнило значително.

Френското посолство е информирано и е осъществило нужните контакти с българските власти, но не разполага с повече информация.

По процедура МВР е задължено да задържи всеки един български гражданин или чужденец, който е пуснат за издирване през системата на Интерпол. Впоследствие се информира прокуратурата и се задейства процедурата за екстрадиция пред българския съд, който решава окончателно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.