Ван Гаал: "Юнайтед" ще има нужда от три месеца, за да свикне с методите ми

Ван Гаал очаква след третия месец всичко да заработи отлично на "Олд трафорд"

© Reuters

Ван Гаал очаква след третия месец всичко да заработи отлично на "Олд трафорд"

Новият мениджър на "Манчестър юнайтед" Луис ван Гаал предупреди феновете на отбора да не очакват моментален успех.


Холандецът заяви, че на играчите ще им бъдат нужни три месеца, за да свикнат със стила, философията и методите му, както и да се приспособят към налаганата от него нова схема.


"Юнайтед" се изправя срещу "Суонзи", "Съндърланд" и новака "Бърнли" в първите си три мача от английското първенството. Въпреки наглед лесния старт, Ван Гаал не очаква да постигне успех веднага.




"Във всеки клуб, в който съм бил, съм имал проблеми в първите три месеца. След това играчите знаят какво искам, какъв човек съм и какъв мениджър, защото съм много директен. Казвам нещата такива, каквито са и те трябва да се адаптират. Не е лесно и начинът, по който тренирам и наставлявам, е в главата, не в краката. Много играчи действат интуитивно и аз искам те да знаят защо правят дадено нещо. Този процес е труден в началото", каза Ван Гаал пред репортери по време на предсезонното турне на "червените дяволи" в САЩ.


"Когато оцелеем в първите три месеца, след това ще бъде като в "Байерн" (Мюнхен). След три месеца там бяхме седми в Бундеслигата и трети в групата в Шампионската лига. Трябваше да бием "Ювентус", за да продължим напред. Успяхме и това беше повратен момент", добави той, като сподели, че е отклонил оферта от "Тотнъм" преди да поеме "Юнайтед".


Холандецът заяви още, че няма намерение да влиза в словесна битка с мениджъра на "Челси" Жозе Моуриньо. Португалецът наскоро се изказа критично за финансовите параметри на сделката за защитника Люк Шоу. Ван Гаал отвърна, че няма да позволи на Моуриньо да му влезе под кожата.


"Няма да прави това с мен", заяви холандецът. Именно той издигна Моуриньо от преводач и го направи свой асистент по време на първия си престой начело на "Барселона" (1997-2000 г.). "Играя срещу "Челси", а не срещу Моуриньо. Моят отбор и неговият се противопоставят един на друг."


"Юнайтед" похарчи около 60 милиона паунда за Шоу и испанския полузащитник Андер Ерера през миналия месец, но Ван Гаал е решен да дава шанс на младите играчи, които вече са в отбора.


"Като погледнете "Аякс", имах най-младия отбор, които е печелил Шампионската лига - със 17, 18, 19-годишни момчета."


"Барселона" все още играе с шестима футболисти от моето време, защото давах много възможности на младите. В основата на структурата и културата на клуба са Шави, Иниеста, Пуйол, Валдес. Дадох възможност за дебют и на Тиаго Мота, който играе в "Пари сен жермен".


"В "Байерн" беше същото. Виждате Мюлер, Алаба, Кроос, такъв тип играчи. Винаги гледам в дългосрочен план, а не в краткосрочен. Когато купувам, купувам играчи с бъдеще, а не за момента, защото много уважавам клуба", каза още Ван Гаал.