ФБР разследва шпионски скандал във Ford

Концернът уволни един от инженерите си заради шпионаж
30 юли 2014 14:33,
0
ФБР разследва шпионски скандал във Ford
Централата на Ford в Дирборн. Снимка: Ройтерс

Федералното бюро за разследване (ФБР) обискира дома на бившия инженер на Ford – Шарън Лич, която по-рано този месец бе уволнена по подозрения в промишлен шпионаж, съобщава в. The Detroit News.

Лич е работила повече от 17 години за Ford, но бе уволнена, след като службата за безопасност към концерна я уличи в поставянето на скрити подслушвателни устройства в стаите за водене на преговори в щаб-квартирата на Ford в Дирборн, щата Мичиган.

Агентите на ФБР са иззели повече от 20 улики от дома на Лич. Сред тях са стационарни и преносими компютри, флашки, финансова документация, кредитни карти, снимки, телефонни номера и копия на имейли. Служителите на реда са влезли и в щаб-квартирата на Ford, където са намерили подслушвателните устройства. Сътрудници на концерна пък са им предали различни документи и предмети.

„Ние продължаваме да сътрудничим на ФБР в този случай. Тъй като той още не е приключил, няма как да съобщим каквито и да е данни или подробности, защото те могат да навредят на разследването“, обясниха от централата на Ford.

Адвокатът на заподозряната Лич – Маршъл Таубър, обаче е категоричен, че неговата клиентка не е направила нищо незаконно и действията й по никакъв начин не могат да бъдат определени като „опит за шпионаж“.

„Лич просто е искала да запише преговорите от заседанията, в които сама е участвала, тъй като не е била сигурна, че ще успее да се справи с воденето на бележки на ръка. Трябва да се отбележи, че подслушватели не са намерени в залата за съвещания на ръководния персонал, тъй като тя просто няма достъп до това помещение“, обясни адвокатът.

През 2010 г. федералният съд в Детройт призна за виновен бившия инженер на Ford Майк Ю по обвиненията в промишлен шпионаж. Той бе уличен в копиране на документи, съдържащи техническа информация за електрониката, двигателите и каросериите на разработвани нови модели на концерна. Две години по-късно роденият в Китай служител бе осъден на 6 години затвор и глоба от 12 500 долара.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари