Ще пострада ли репутацията на Путин заради сваления Боинг?

Би Би Си: Залозите сега са високи
24 юли 2014 21:10, Елка Василева
663
Ще пострада ли репутацията на Путин заради сваления Боинг?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Преди катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна подходът на руския президент Владимир Путин към украинската криза беше смятан в Русия за достатъчно успешен – и стратегически, и тактически.

Русия явно подкрепяше сепаратистите в Донбас, запазвайки при това способността да отрича свое участие в конфликта. Едновременно с това Русия се присъедини към Германия и Франция в опит за намиране на дипломатическо решение на кризата, отчитайки при това руските интереси, пише Дмитрий Тренин, директор на Московския център Карнеги, за Би Би Си.

Още по темата

ЕС се опитваше да избегне налагането на допълнителни санкции срещу Русия, тъй като много страни от Европа се стараеха да защитят икономическите си интереси. Опитите на администрацията на американския президент Барак Обама да сплоти европейците по въпроса за санкциите изглеждаха слабо ефективни.

През това време Владимир Путин укрепваше отношенията на Русия с Китай, търсеше подкрепа от останалите страни членки на БРИКС  /Бразилия, Индия, Китай и Република Южна Африка/ и уреждаше връзките със страни от Латинска Америка.

След трагедията с Боинга всичко рязко се промени.

Съединените щати и много от техните най-близки сътрудници незабавно обвиниха Русия в помагачество и подстрекателство, ако не и пряко участие в ужасното престъпление.

Западният печат вече приканва Русия да бъде третирана като парий. Тъй като повечето от загиналите пътници са от Холандия, е напълно вероятно да пострадат отношенията между Русия и Европа.

Разногласията между САЩ и ЕС по въпроса за санкциите сега значително намаляват, което ще подкопае надеждите на Москва за разкол между западните страни.

В Азия, с която сега Русия се стреми да се сближи, фактът, че сваленият самолет е от Малайзия, може да доведе до ръст на антируските настроения.

В другите развиващи се страни, които и досега до голяма степен зависят от западната преса, що се отнася до отразяването на международните събития, репутацията както на Русия, така и на президента Путин ще пострада осезателно.

Някои в Русия може да стигнат до извода, че драматичното влошаване на отношенията със Запада заради Украйна е част от организирана от САЩ политика на сдържане. Но малцина ще приветстват това влошаване.

Макар че мнозинството от руснаците съчувстват на жителите на Източна Украйна, близо две трети се обявяват против военно нахлуване.

Нивото на популярност на президента Путин сред руснаците надвишава 80% и мнозина смятат, че той провежда правилна политика в Украйна, защитавайки интересите на Русия, като избягва ненужните рискове.

„Връщането на Крим в Русия“, направено без нито един изстрел, е смятано от мнозина фактически за чудо. Неговото обещание да защитава интересите на руското и рускоезичното население в Югоизточна Украйна също се ползва с популярност.

Но катастрофата с малайзийския Боинг поставя няколко въпроса. Руснаците като цяло отдавна смятат, че Москва оказва не само морална и политическа подкрепа на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

В същото време те чуват от собственото си ръководство, че Русия изобщо не контролира онези, които публично подкрепя. Мнозина смятаха тази очевидна непоследователност за един вид дипломатическа уловка.

Но ако международното разследване установи, че Русия наистина е доставила на донецките сепаратисти мощни системи за противовъздушна отбрана, с които те погрешка са свалили пътническия самолет, то част от руснаците, при това не задължително това да са прозападно или либерално ориентираните, ще стигнат до извода, че Кремъл провежда необмислена и безотговорна политика.

Осъзнавайки опасността от подобно развитие на събитията, Владимир Путин активно отхвърля американската версия за случилото се в небето на Украйна.

Представители на министерството на отбраната на Русия представиха своята версия за събитията и поставиха въпроси за ролята на Украйна в тази трагедия.

Президентът Путин разговаря с лидерите на западните страни и Малайзия и публично се обяви в подкрепа на международното разследване. Представителят на Русия в ООН подкрепи резолюцията, изискваща независимо международно разследване.

Черните кутии, открити от сепаратистите, бяха предадени на международните инспектори и разследването вече може да започне.

Но залозите сега са високи.

Ако международното разследване стигне до извод за вина на Русия, ще пострада не толкова самият Владимир Путин, колкото неговата репутация на стратег. Той нито веднъж не каза, че сепаратистите не са причастни към съдбата на сваления самолет – вместо това обвини Украйна, че ги напада.

Политически Владимир Путин ще оцелее, но ще трябва много да се потруди да възстанови доверието към себе си.

Възможно е обаче Русия да успее да избегне това да бъде обявена за виновна. В подобен случай отговорността за това престъпление ще падне върху други.

А Владимир Путин отново ще успее да се отърве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


663
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименHei,anonmniq,mnogo,ama mnogo si glupav.Za jalti stotinki dupe dava6.
397
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Всичко започва да излиза наяве...и Путин ще излезе като герой от таза *** битка, в която се опитаха да го въвлекат. Ето първите доказателства от украинска страна."Украинските спецслужби са разпитвали командир на батарея, която уцелила Боинга погрешка" статията е в блиц
396
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 9 години
До АнонименТИ СТЯХ ЛИ СПИШ ТА ДА ЗНАЕШ КОЙ КЪДЕ Е ИЗБЯГАЛ ???
395
0
 
14
 
! Отговори
noi преди 9 години
ЕЙ ХОРА ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ....КОЙ ДАВА ПАРИ НА УКРАИНСКАТА АРМИЯ ДА ВОЮВА....НАЛИ НЯМАТ ПАРИ ?
394
1
 
9
 
! Отговори
26438 преди 9 години
В гугъл търсете: Четете: Boeing сбили на ученияхЧаст от това е преведено вече от mediapool и може да се намери с търсене в гугъл на фразата:малайзийският Боинг е свален при украинско учениеСега се чудят как, по повод "разследването на катастрофата", да вкарат въоръжени лица от австралия, холандия и т.н., че да пробват пък с тях, пак "по погрешка", да стане някой сакатлък, че да обвинят вече "наистина" Путин от втори опит.
393
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква репутация,те дъщерите му са избягали от него
392
2
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До РайнаИЕПУТАЦИЯТА НА ОБАМА ПАДА И ОНАЯ МУРАБОТАПАДА КАЗА МИШЕЛ ОБАМА И НЕ СЕ ВДИГА..ДОЛАРА ПАДА..АМЕРИКАНСКИТЕ АКЦИИ ПАДАТ..ИНВЕСТИТОРИТЕ БЯГАТ..ВИЖ КАКВО СТАВА В КИТАЙ..РЪСТ ОТ 20% НА ФОНДОВАТА БОРСАКАКВО ПРОИЗВОДСТВО..КУПУВАТ И КРАДАТ ТЕХНОЛОГИИ НО ВЕЧЕ СЪЗДАВАТ ОЩЕ ПО-УСПЕШНИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ..БРИКС ИДВА С ГОРДО ВДИГНАТА ГЛАВА..ОТ ТУЙ СЕ СТРАХУВАТ АМЕРИКАНЦИТЕДНИТЕ НА ДОЛАРА СА ПРЕБРОЕНИ..ДОЛАРОВАТА ЕРА СВЪРШВА ПО-РАНО ОТ ПРЕДВИДЕНОТО
391
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин ,путин хубаво че се разведе но защо не се ожени за една българка да ти дава акъл виж като тези в сайта колко са умни.
390
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНТИМУТРА - Ако ФАЩ предвиждат 3 до 5 хода напред световното Бъдеще, то и Г-н Путин прави същото, че и 1 ход още по-напред. Как да пострада стратегията Му, като след някой ден ще се потвърди американската версия с която и Русия е съгласна, че по време на учение на украинската армия, някой укр" се е престарал и е натиснал бутона, мислейки си, че е заключен. Как да пострада стратегията Му, като Русия изрови трапища да склони Пор-още-нко да не подновява бойните действия.
389
2
 
5
 
! Отговори
Hoy преди 9 години
г-Да преписващи за-паднали статии, Ако ФАЩ предвиждат 3 до 5 хода напред световното Бъдеще, то и Г-н Путин прави същото, че и 1 ход още по-напред. Как да пострада стратегията Му, като след някой ден ще се потвърди американската версия с която и Русия е съгласна, че по време на учение на украинската армия, някой укр" се е престарал и е натиснал бутона, мислейки си, че е заключен. Как да пострада стратегията Му, като Русия изрови трапища да склони Пор-още-нко да не подновява бойните действия.
388
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква репутация,те и дъщерите му са избягали от него
387
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само Чък Норис има по-висока репутация от ***
386
23
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Много закъснял въпрос. Репутацията на Путин вече е срината. Докато нападаше съседни страни и по фашистки начин крадеше територии, все някак го уважаваха. Но щом уби 300 души само и само заради своята алчност, невинни хора, вече е приравнен към Хитлер. Фюрерът не е отречен заради започването на войната, Наполеон също е почнал война, но е обичан. Хитлер е отричан заради невинните жертви в камерите. Путин обаче също жертва 300 невинни хора. И сега се нареди рамо до рамо с Хитлер. Честито.
385
3
 
18
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
С такива манипулативни материали БиБиСи се "излага". Няма ги фактите!? А моя милост и до днес не разбрах защо украинските военни изкараха от складовете тези ПВО установки.По кого ще стрелят с тях? "Отцепниците" нямат авиация, Русия няма да си сложи "главата в торбата" да пусне свои самолети на украинска територия....!?
384
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ ! Репутацията на Владимир Путин няма да пострада !
383
3
 
8
 
! Отговори
жоро преди 9 години
вижте какво дайте да мислим трезво жалко за жертвиите от самолета ужасно е но то не е в резултат на действията на русия по следните причини- украинците избиват руското население и разрушават до основи градовете им това се нарича геноцит и този геноцит се върши под мълчаливото съгласие на европейските страни така че европа е еднакво виновна за катастрофата заедно с русия руснаците са отчаяни и в отчаянието си може да са извършили това близките на загиналите защо не протестират против избиването
382
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Репутацията на Обама пострада вече, тази на Путин ще продължава да расте!Истината ще излезе всеки момент и даже е по-страшна отколкото предполагате!Тя обаче ще изобличи колко долни и брутални могат да бъдат САЩ!
381
2
 
8
 
! Отговори
Репутацията на Обама преди 9 години
Според силови структури на Украйна има версия, че боингът е свален "при учение на украинските военни за пускането на системите БУК". След като през 2001 г. украинските военни свалят граждански самолет при такова "учение", им е била наложена тотална забрана за подобни учения с БУКове. Та сега са си го позволили. Американците отдавна обявиха, че ги "консултират" и "учат". Източниците от украинските ведомства смятат, че е станала "неволна грешка" при учението. Четете: Boeing сбили на учениях
380
7
 
19
 
! Отговори
до 457 преди 9 години
Путин е велик държавник и политик. Светът го разбира, само нашия анонимен гербер нищо не разбира.
379
3
 
13
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
До един българинДали му е останала?! Рейтингът му е 85% и това го казва Американската агенция за изследване на общественото мнение Галъп Инт. Рейтингът на Обама преди 40 дни беше 33%. А сега помисли пак и си задай въпроса отново!