И кучетата изпитват ревност

Кученца със слънчеви очила по време на шоу с домашни любимци в тайванската столица Тайпе - 11 юли 2014г.

© Reuters

Кученца със слънчеви очила по време на шоу с домашни любимци в тайванската столица Тайпе - 11 юли 2014г.

Ново изследване доказа, че кучетата, също както хората,  могат да изпитват първична форма на ревност.


Собствениците на 36 кученца са били помолени последователно да покажат силната си обич към плюшено куче, издаващо звуци, и светеща кофа, изработена от тиква, както и да четат пасажи от книга за деца на висок глас, разказва "Ройтерс" за хода на изследването, резултатите от което са публикувани в научното списание PLOS ONE. Докато са извършвали всяка една от трите дейности, стопаните е трябвало да игнорират напълно домашните си любимци.


Около 80% от кученцата са побутнали или докоснали стопанина си, докато той си играел с плюшената играчка. Това е близо 2 пъти повече от броя на кучетата, реагирали по някакъв начин на светещата кофа, и около 4 пъти повече от кучетата, реагирали при четенето на книга. Всяко четвърто куче дори е пляснало плюшената играчка, която може да лае, скимти и да върти опашката си.




"Не можем да говорим за субективните преживявания на кучетата, но се създава впечатлението, че те се стремяха да опазят важни социални взаимоотношения", обяснява Кристин Харис, психолог от Калифорнийския университет и един от авторите на изследването.


Резултатите от експеримента загатват, че кучетата, а може би и някои други животни, могат да изпитват примитивна форма на ревност. Изследователите твърдят, че ревността при животните може да е възникнала като защитно средство за сексуалните им взаимоотношения. Тя може и да е резултат от желанието на новородените да спечелят любовта на родителите си и същевременно да получат храна. Специално при кучетата ревността може да е последица от опитомяването им от хората.


Учените посочват, че намирането на обяснение на тази комплексна емоция е от съществено значение, тъй като тя е една от честите причини за самоубийствата при хората.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: