Какви я свършиха за една година във вътрешните и външните работи

Цветлин Йовчев и Пламен Орешарски в пленарна зала по време на вот на недоверие

© Анелия Николова

Цветлин Йовчев и Пламен Орешарски в пленарна зала по време на вот на недоверие

Година и два месеца управлява кабинетът "Орешарски", обявен от подкрепящите го БСП и ДПС за програмен и експертен. Според отчета на правителството за първата му година, публикуван през юни, то е постигнало финансова и икономическа стабилност, увеличаване на доходите и намаляване на безработицата. Направени били и първите стъпки в дълго отлагани реформи. Според мнозина наблюдатели обаче това е пропуснато време. "Дневник" направи кратък преглед на основното свършено в различни области. За икономиката може да прочетете - тук, а за здравеопазване, социална сфера и образование - тук.


Вътрешният министър Цветлин Йовчев трябваше да се справя със засиления бежански поток, с продължилите с месеци протести и с увеличената битова престъпност. Ако питате него или някой от екипа му - министерството се е справило отлично с тези предизвикателства и се е явило гарант за стабилността в държавата.


Погледнато отстрани нещата изглеждат така:




- кризата с бежанците не беше овладяна. През последните месеци има засилен поток към България, като хората търсещи закрила не достигат до помощ, заради построената и завършена преди дни ограда. Вместо нея през студентите месеци от цялата страна бяха командировани над 1000 полицаи. България беше разкритикувана за тази мярка от няколко международни организации, а ефектът й е съмнителен. В различни доклади беше посочвано, че български полицаи отблъскват със сила бежанците.


- засилената охрана на правителството по време на протестите пък отвори огромна дупка в бюджета на МВР, заради дължимите средства за извънреден труд.


- Допълнителни разходи роди и идеята за справяне с битовата престъпност да бъдат командировани полицаи из страната. Ефектът и от това беше съмнителен, въпреки че от МВР отчетоха бърз спад на престъпността.


В крайна сметка с неясни мотиви парламентът прие нов закон за МВР, който отне правомощието на президента да назначава главният секретар и бетонира Светлозар Лазаров за следващите пет години. Приемането на новия закон за МВР не беше добре мотивирано и обяснено и беше изцяло съобразено с исканията на синдикатите. По предварителни сметки допълнителното заплащане на полицаите ще излезе поне 100 млн. лв., които служебният министър ще трябва да намери. От началото на годината правителството е одобрило допълнителни средства за ДАНС и МВР на обща стойност над 154  млн. лв. 


Главен секретар завинаги


Цветлин Йовчев стоеше плътно и зад главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, дори и при драматичния провал на акцията в Лясковец. Тогава загина един командос, а трима бяха ранени. Операцията беше под прякото ръководство на Лазаров, но той отказа да поеме отговорност. Впоследствие Йовчев обяви, че Лазаров е подал оставка, но той не я е приел. "Аз съм гърбът на главния секретар и това ще е така, докато той си изпълнява съвестно задълженията и си и спазва конституцията и закона. Пазя и ще браня всеки, който си изпълнява задълженията в МВР. Нагледахме се на случаи, в които някой си измива ръцете с някой", обясни тогава Цветлин Йовчев

Зинаида Златанова

© Надежда Чипева, Капитал

Зинаида Златанова


В правосъдието изтеклата година ще се запомни


с натрапчивото отсъствие на министър Зинаида Златанова

от заседанията на Висшия съдебен съвет, които по закон се председателстват от нея без право на глас. Така и най-спорни кадрови и дисциплинарни решения на административния орган на съдебната власт отминаваха без никакъв публичен коментар от министъра.


В началото на годината министър Златанова увери, че ще внесе проектопромени в Закона за съдебната власт, с които евентуално да бъде разделен Висшия съдебен съвет на две колегии - прокурорска и съдийска, но по-късно изостави идеята си.


Пак в началото на 2014 Министерството на правосъдието съсредоточи общественото внимание върху себе си, като отупа от прахта изготвения по-рано проект за нов Наказателен кодекс и след лека козметика го представи с намерение до края на годината да бъде приет. Идеята се провали най-вече заради това, че проектът беше внесен внезапно и без обсъждане със съсловните организации на магистратите. Последваха възраженията на експертите, включително и отрицателно становище на Наказателната колегия на ВКС, и новият НК отново потъна в архив.


Министърът на въшните работи Кристиан Вигенин

© Надежда Чипева, Капитал

Министърът на въшните работи Кристиан Вигенин


Едно от нещата, които свърши Министерството на външните работи, бяха измененията в Закона за дипломатическата служба. Основна част от тях са свързани със създаването на гаранции за устойчиво кариерно развитие на служителите в дипломатическата служба, подобряване на прозрачността при взимането на кадрови решения и усъвършенстване на правната уредба по отношение на управлението на човешките ресурси. Измененията минаха през Министерски съвет през юни, но заради оставката на правителството трябва отново да бъдат внесени в парламента.


Външното министерство започна активна работа по предстоящото в края на 2018 г. българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Бяха направени и промени в консулските представителства, така че да могат чужди туристи да получават по-лесно визи.


Една от позициите на министъра – Кристиан Вигенин, която направи впечатление, беше позицията на България за Украйна. Той критикува далеч по-остро Русия за анексирането на Крим и украинската криза, отколкото очакваха от БСП. Това по думите на негови съпартийци го направи един от
виновните за провала на изборите.


Всичко, което трябва да знаете за: