Чобанов постави под съмнение нуждата от нови заеми преди октомври

Петър Чобанов

© Надежда Чипева, Капитал

Петър Чобанов

Министърът на финансите в оставка Петър Чобанов не споделя идеята на президента Росен Плевнелиев, парламентът да разреши на служебното правителство да тегли външни заеми. 


Пред Би Ти Ви Чобанов каза, че тегленето на нови заеми през следващите два месеца не е задължително, тъй като фискалният резерв е 9 млрд. лв. "Ако все пак се наложи да се емитира дълг, в момента в бюджета има лимит от 800 млн. лв., който може да прекрачи границата на годината, а могат да се пускат и краткосрочни държавни ценни книжа, които да падежират в рамките на тази година", каза Чобанов, цитиран от пресцентъра си. 





Според финансовия министър в оставка идеята служебният кабинет да вземе заем от Международния валутен фонд е трудно осъществима, защото "те обикновено не обичат да работят със служебни правителства, а с редовни, понеже зад тях стои работещ парламент, който може да се погрижи за осъществяването на заложената от дадения кабинет програма".


Той отбеляза също, че в процеса на поемането на външен дълг има нужда от действащ парламент за ратифициране на договорите.


В момента страната ни няма нужда от Международния валутен фонд, а валутният борд не е заплашен, стига да не го плашим с приказки, каза министърът в оставка.  


Той посочи, че има риск от неизпълнение на 500 млн. лв. на приходите в бюджета, както беше признато и чрез предложената от кабинета актуализация на бюджета. Допусна дори, че е възможно то да достигне по-голяма сума, с уговорката, че "това зависи от стратегията, която оттук нататък ще се предприеме". Ако се върнем към практиките, които заварихме, като забавяне на ДДС, неразплатени плащания към бизнеса, уговорки, че ще се плати на бизнеса след отстъпки, това означава, че неизпълнението на приходите ще е по-голямо, ще се забави и развитието на икономиката", каза Чобанов.


Той предупреди, че политическата криза и предсрочните избори могат да струват на страната дори половината от възможния икономически растеж.


Правителството продължава да смята, че е могло да се справи и без актуализация на националния бюджет, както и на бюджета на здравната каса. "Но тъй като в следващите два или повече месеца няма да имаме правителство, което да действа с работещ парламент зад гърба си и за да не се създава несигурност в страната, финансовото министерство и правителството се съгласихме, че наистина би било да се емитира нов дълг, за да се засилят фискалните буфери", допълни той.


Според Чобанов "един път прекрачим ли границата от 3-те процента бюджетен дефицит, връщането би било много трудно, затова не трябва да се надхвърля тази граница".


Всичко, което трябва да знаете за: