ВМРО излезе от коалицията с Бареков и се съюзи с НФСБ

Николай Бареков и Красимир Каракачанов преди консултации при президента Росен Плевнелиев. Снимката е архивна

© Юлия Лазарова, "Дойче веле"

Николай Бареков и Красимир Каракачанов преди консултации при президента Росен Плевнелиев. Снимката е архивна

Ръководството на ВМРО – БНД реши днес да прекрати участието си в коалицията с партията на Николай Бареков "България без цензура", Земеделския народен съюз и "Движение Гергьовден", съобщиха от партията на интернет страницата си.


Формацията на Красимир Каракачанов приема предложението на НФСБ за създаване на Патриотичен фронт, който да работи за защита на българските национални интереси, се казва в съобщението.


В обединението около НФСБ, което в момента се нарича Патриотичен блок, засега влизат формациите "Национален идеал за единство – НИЕ", ГОРД на Слави Бинев, "Средна европейска класа" и "Целокупна България".




Въпреки че в сряда Бареков обяви, че ще се яви самостоятелно на предстоящите предсрочни избори за парламент, днес пред радио "Фокус" главният секретар на "България без цензура" Стефан Кенов посочи, че коалицията със ЗНС и "Гергьовден" ще се запази. За целта обаче трябвало да се яви на изборите с регистрацията на "България без цензура", а не като коалиция.


Допреди седмица Бареков подготвяше разширяване на обединението около партията си. На 18 юли обаче от НФСБ обявиха, че отхвърлят поканата на "България без цензура" за съвместно участие на изборите и че канят ВМРО в своя Патриотичен блок. Бившият телевизионен водещ отговори, че покана към НФСБ въобще не е имало и поведението на партията е провокация.


Преди дни "България без цензура" изключи заместник-председателя на партията Ангел Славчев след изявлението му, че формацията всъщност се ръководела от депутата от ДПС Делян Пеевски.


Всичко, което трябва да знаете за: