Премиерът на Украйна подаде оставка

Обикновено умереният в изказванията си Яценюк днес се разкрещя на депутатите

© Reuters

Обикновено умереният в изказванията си Яценюк днес се разкрещя на депутатите

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк подаде оставка, предадоха световните агенции. Той упрекна Върховната рада, че не е успяла да приеме законодателство, чрез което да се установи контрол върху все по-несигурното състояние на енергийния сектор на страната и да се увеличи финансирането на армията.


По-рано днес двете партии, които изиграха ключова роля в протестите, свалили бившия президент Виктор Янукович – УДАР на Виталий Кличко и националистическата "Свобода" – обявиха, че напускат управляващата коалиция. Аргументът им беше, че парламентът трябва да бъде прочистен от "агентите на Москва", а ходът им отвори вратите за предсрочни избори.


Обикновено умереният в изказванията си Яценюк се разкрещя на депутатите, които блокираха приемането на закон, позволяващ либерализацията на контрола върху тръбопроводната система на Украйна, разказва агенция "Ройтерс". Той заяви, че украинските политици рискуват да изгубят "сърцата и умовете" на хилядите, протестирали на Майдана. Също така според него с решението си народните представители поставят както бъдещето на страната, така и живота на украинските войници под риск.




"Сега нашите управници трябва да отговорят на следния въпрос: как ще изплащаме заплатите, как утре сутрин ще изпратим гориво за бронираните машини, как ще платим на семействата, изгубили роднини, как ще се погрижим за армията си?", запита Яценюк.


Централна фигура в комуникацията с Европейския съюз и САЩ, премиерът не може да напусне поста си незабавно, коментират политически анализатори, тъй като е длъжен да продължи да изпълнява функциите си до назначаването на свой наследник и формирането на ново правителство.


Страстното му изказване пред Върховната рада подчертава недоволството на мнозина украинци, че промяната във високите ешелони на властта отнема твърде много време, коментира "Ройтерс". Както политици, така и активисти се оплакват, че въпреки че страната има нов президент, предстои сформирането на нов парламент, и обвиняват привържениците на Янукович, че спъват този процес.


Всичко, което трябва да знаете за: