Пожарникари ще протестират във Варна срещу наказание на колега

Варна, кв. "Аспарухово", 20 юни т.г.

© Спас Спасов

Варна, кв. "Аспарухово", 20 юни т.г.

Пожарникари и полицаи ще протестират в събота във Варна срещу наказанието, наложено на техен колега за непристойно държание с журналист. Старши пожарникар Валентин Йорданов, който взе участие в спасителната операция след наводнението във варненския кв. "Аспарухово", бе наказан с порицание от директора на пожарната Николай Николов с мотива, че е разговарял по неподобаващ начин с журналиста от БНТ Иво Никодимов. Според Николов по този начин подчиненият му е нарушил професионалния етичен кодекс.


"По време на бедственото положение във Варна беше наложено нелепо дисциплинарно наказание на пожарникар, член на Синдикалната федерация на служителите в МВР, гласи текст, поместен днес на сайта на организацията. По правната страна на проблема очакваме да се произнесе Варненският административен съд, но от морална гледна точка това наказание е гавра с труда и достойнството на пожарникарите и спасителите", пише още в съобщението за предстоящия протест.


Още в началото на юли, срещу наложеното наказание се обявиха и от местния клон на "Синдиката на служителите в затворите в България" във Варна. От там определиха решението за налагане на санкцията като "безпринципно решение на дисциплинарно наказващия орган". Според членовете на синдиката Йорданов е бил наказан дисциплинарно, "защото си е вършил работата".




"Този акт не почива на никакви правни аргументи и е плод единствено и само на словесните престрелки на властите в България по време на криза, оправдавайки институционалното безсилие в страната в тежки за гражданите и служителите на специализирани структури затруднения", написаха те в декларация, изпратена до медите.


Насроченият за събота протест във Варна е мотивиран също от решението на ръководството на МВР да регламентира минимален състав от двама служители на екипите, осъществяващи пожарогасителната и спасителната дейност.


"Това в редица случаи не само би попречило на пожарникарите и спасителите да изпълнят задълженията си, но би изложило на неоправдан риск здравето и живота им, както и здравето и живота на гражданите", пише в публикуваното днес съобщение.
"Информираме българските политици и гражданското общество, че няма да спрем дотук, се казва в протестното писмо на пожарникарите и полицаите. (...) За съжаление толерантността и диалогичността ни очевидно не дават резултати. Затова излизаме на улицата и смятаме да останем там колкото е нужно. Ще задаваме въпроси и ще очакваме отговори. Няма да приемаме голи оправдания и празни обещания. Ще искаме оставки.".
По информация на синдикалната федерация, за малко повече от три години, под формата на обезщетения, присъдени на служители в дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението" , са били изплатени за нощен и извънреден труд и отменени по съдебен ред дисциплинарни наказания близо 525 хил. лв.


В декларацията, поместена на сайта на синдикалната федерация се твърди също, че в Дирекцията пожарна и аварийна безопасност "думи като "прозрачност", "социален диалог" и "грижа за служителите" са празни термини без реално съдържание".
Пожарникарите твърдят също, че са "управлявани с опасно милитаристичен стил и в духа на феодалните порядки от хора, които в продължение на години злоупотребяват с пожарникарите и спасителите, които налагат дисциплинарни наказания на своите служители защото не са изпълнили "разпореждане" на журналист".
Протестът ще се проведе пред катедралния храм "Свето успение Богородично" във Варна в събота от 11 ч.



Разказът на Иво Никодимов за случая:


"На 20 юни вечерта, ден след наводнението, бях на най-пострадалата улица – "Моряшка", разказа репортерът Иво Никодимов в публикация на сайта на Националната телевизия. Хората от квартала копаеха отводнителния канал, за да може да се изтече водата, тъй като всичко беше в тиня. Те се натъкнаха на три коли една върху друга, заровени под калта. По номера на една от колите установиха, че е собственост на изчезнал човек, който продължаваше да се издирва. Нормално е да предположат, че човекът се намира в колата. Пред мен жителите на Аспарухово звъннаха на 112, откъдето не получиха съдействие. Тогава реших да помогна като се обадя на директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР главен комисар Николай Николов. Обясних му ситуацията, защото той искаше да прецени каква техника е необходимо да бъде изпратена. В рамките на разговора видях идваща пожарна кола. Той ме помоли да предам телефона си на пожарникарите, за да говори лично с тях и да даде нужните указания как да се действа. Да, нарекох в бързината главен комисар Николов генерал, но това пак не е оправдание за грубото отношение на старши пожарникар Валентин Йорданов. В крайна сметка дойде началникът на втора районна служба по пожарна безопасност и защита на населението в гр. Варна, който на място прецени, че колите трябва да се извадят".


Според Никодимов Синдикалната федерация на служителите в МВР разпространява невярна информация, че колите вече са били огледани от водолазен екип. При тази ситуация, в която всичко е в кал, да се направи оглед от водолаз, практически е невъзможно", твърди журналистът.



Из съдебната жалба срещу наказанието на Валентин Йорданов:


"На 20.06.2014 г. по време на обявеното бедствено положение в район Аспарухово, област Варна при преместване на отводнителна мотопомпа от един адрес на друг екип от двама пожарникари от ОУПБЗН-Варна е спрян от журналиста от БНТ Иво Никодимов, който подава сигнал за затрупани в дере автомобили и настоява екипът да се заеме с изваждането им.
Старши пожарникар Валентин Йорданов отговаря, че колите са проверени от водолазния екип, няма тела в тях, а и за да се извадят трябва да пристигне подемна техника.
Г-н Никодимов не е информиран, че за почистването на дерето вече е създадена организация, нито че – предвид информацията, с която разполага, късния час и наличната техника – кризисният щаб е взел решение да остави изваждането на тези автомобили за следващия ден.
Г-н Никодимов пропуска и обстоятелството, че спреният от него екип не само изпълнява друга задача, но и не разполага с необходимите технически средства, свързва се с директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Н. Николов и подава мобилния си телефон на старшия на екипа с думите: "Говорете с генерал Николов". Приемайки, че става дума за някой от участващите в аварийно-спасителните дейности военни, който не е част от йерархичната му верига, старши пожарникар Йорданов отказва да разговаря, заявявайки: "Няма за какво да разговарям с генерала" (За сведение на г-н Никодимов трябва да отбележим, че военни – в това число и генералски – звания не се използват в МВР вече повече от осем години)".

Ключови думи към статията: