При израелски обстрел над училище в ивицата Газа загинаха 15 души

При израелски обстрел над училище в ивицата Газа загинаха 15 души

© Reuters

Най-малко 15 души загинаха, а мнозина бяха ранени след израелския обстрел над контролирано от ООН училище в северната част на ивицата Газа, съобщи агенция "Ройтерс". Информацията е потвърдена от говорител на здравното министерство в Газа Ашраф ал Кидра. Сградата на училището е използвана за подслон за палестинците. Още не е известно каква част от жертвите са деца.


Според Айман Хамдан, директор болница в град Бейт Ханун, няколко медицински центъра приемат пострадалите.


Израел твърди, че войските му са провеждали сражение в района с бунтовници на "Хамас" и че ще има разследване на инцидента в училището. Израелските въоръжени сили заявиха в изявление, че "терористите" в Бейт Ханун използват цивилна инфраструктура като човешки щит.




По-време на нападението в училището в Бейт Ханун е имало стотици палестинци, търсещи убежище от тежките боеве в района. Това е четвъртият път, в който обекти на ООН са били удряни при атаки на Израел над ивицата Газа.


Говорителят на ООН в Газа Крис Гънес потвърди нападението в Бейт Ханун и разкритикува Израел. "Някой даде на израелското командване координатите на училището и през целия ден ние се опитвахме да се договорим с израелската армия да отвори времеви "прозорец", за да могат цивилните да напуснат, но това не се случи", каза той.


За 16-те дни, в които се водят боевете между Израел и движението "Хамас" са загинали 750 палестинци и 32 израелци.


При израелски обстрел над училище в ивицата Газа загинаха 15 души

© Reuters


Би Би Си цитира Валери Амос, заместник генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси, според която ситуацията в Газа е "страшна", а прекратяването на огъня е жизненоважно. По думите й близо 118 000 души, които са потърсили закрила в училища на ООН в Газа. Амос изрази загриженост за недостига на храна и вода в Газа.


В сряда държавният секретар на САЩ Джон Кери отиде обратно в Египет, където трябва да продължат преговорите за постигане на примирие между двете страни в конфликта.


Според израелският министър на вътрешната сигурност Гилад Ердан примирие в рамките на седмица е малко вероятно, тъй като армията ще се нуждае от една до две седмици да изпълни основната си мисия, която е да прочисти тунелите между Израел и ивицата Газа от бунтовниците на "Хамас". Според Израел те са основните пътища, по които палестинците осъществяват атаките си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: