Норвегия е под тревога от близка ислямистка терористична атака

Необичайна за Норвегия гледка - въоръжени полицаи патрулират по терминала на летището в Осло

© Reuters

Необичайна за Норвегия гледка - въоръжени полицаи патрулират по терминала на летището в Осло

Ислямистки бойци с опит, натрупан в Сирия, може би планират терористична атака в Норвегия в близките няколко дни. За това алармира днес норвежката полиция, която изпрати въоръжени подразделения на местата, смятани за особено чувствителни – граници, летища и гари, предава агенция "Ройтерс".


Малка група бойци, базирана в страната и с опит във въоръжени конфликти по света, се е превърнала в най-голямата заплаха за нацията, казват органите на реда. Около 50 души от въпросната група са пътували до Сирия през последните години.


"Имаме информация, че са планирани терористични действия срещу Норвегия съвсем скоро, вероятно в рамките на дни", каза директорът на разузнавателното звено на полицията Мари Бенедикте Бьоерланд. Тя уточни, че службите не разполагат с данни за целта или естеството на самата атака. По тази причина органите на реда мобилизират както униформени служители, така и такива под прикритие и привикват мнозина от отпуска.




Премиерът Ерна Солберг е била информирана за заплахата късно вчера вечерта и е решила да отложи плановете си за отпуска и да си остане в Осло.


"Щом полицията излиза в публичното пространство с такова предупреждение, е ясно, че то е съвсем сериозно", коментира Атле Месои, изследовател в Норвежкия университет за естествени науки.


Стокхолм и Копенхаген обявиха, че понастоящем нямат причини да вдигат тревога, но подчертаха увеличения риск от ислямистки бойци в региона.


Дания заяви, че над 100 нейни граждани са заминали за Сирия. Швеция оценява като най-голяма заплаха за сигурността си около 200 ислямисти, които биха могли да се замесят в терористични атаки и сред които има млади хора, радикализирали се, след като са се били в близкоизточната страна.


Самоубийственият бомбен атентат отпреди четири години в Стокхолм и издадените през 2012 г. присъди срещу трима шведи, обвинени в заговор с цел убийството на служители на датски вестник вследствие публикуването на комикс за пророка Мохамед през 2005 г., демонстрираха, че скандинавските страни не са имунизирани срещу атаки.


Най-голямото нападение в мирно време за Норвегия беше делото на антиимиграционния фанатик Андерш Брейвик, който преди три години уби 77 души, повечето от които тийнейджъри, като постави бомба и откри стрелба в младежки лагер. Той аргументира действията си с борба срещу мюсюлманската имиграция.


През май норвежката полиция арестува трима души, заподозрени в подпомагане на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" – сунитската екстремистка групировка, близка до "Ал Кайда", която набра сериозна инерция в боевете в Сирия, а през последния месец завладя редица територии в северните и западни части на Ирак и обяви създаването на халифат.