Лидерът на левицата ще се избира в тъмни стаички

До 25 август трябва да са готови листите на БСП за предсрочния вот
Обновена: 24 юли 2014 19:42 | 24 юли 2014 18:34, Анисия Иванова
30
Лидерът на левицата ще се избира в тъмни стаички
Снимка: архив Булфото

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов обяви, че гласуването за председател на БСП на конгреса в неделя ще става по възможно най-тайния начин - в тъмни стаички. След днешното заседание на Националния съвет на партията той заяви, че очаква за първия тур да останат 6-7 сериозни кандидати. Номинираните ще имат по седем минути да представят вижданията си.

Общо двадесет и пет са номинираните за председател на БСП, съобщи пред журналисти Милко Багдасаров, който е председател на комисията по предложенията. Сред издигнатите били настоящият лидер на партията Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов.

Борислав Гуцанов и Илияна Йотова обявиха днес пред журналисти, че няма да се кандидатират за председател на БСП, въпреки че имат номинации.

До момента готовност да се включат в лидерското състезание са заявили Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Красимир Янков, Георги Кадиев.

До 8 август Националният съвет на БСП трябва да вземе решение за водачите на листи и броя и местата за коалиционните партньори и за гражданската квота. До 25 август листите трябва да бъдат окончателно подредени. Това предвиждат приетите от днешния пленум изисквания и механизъм за издигане на кандидатите за народни представители. Документът трябва да бъде утвърден и на конгреса в неделя.

НС на БСП препоръчва на партийните структури да не издигат за депутати действащи кметове от БСП.

Според модела на бъдещата парламентарна група трябва да има равнопоставеност на половете - не по-малко от 40 процента от всеки пол, и на младежкото представителство - не по-малко от 30 на сто на възраст до 35 години.

Според изискванията 15 процента от състава на парламентарната група трябва да са политически лидери и общественици, включително и партньори от коалиционната и гражданската квота. 20 процента трябва да са политици и експерти с опит в социалната политика, 15 на сто - с опит в областта на макроикономиката и финансите и 15 процента - с опит в управлението на сектори от реалната икономика. Хората с опит в областта на гражданското общество, правото, социологията и политологията трябва да са 20 процента от състава на групата, а 15 на сто да са експерти или политици в областта на евроинтеграцията, международната дейност, външната политика, националната сигурност и вътрешния ред.

НС на БСП е одобрил днес и проект на политическа резолюция за участие в предсрочните парламентарни избори, която трябва да бъде приета на конгреса в неделя.

"Животът на правителството се съкрати, защото ДПС ограничи времето на неговата дейност и не пожела да се отстранят деформациите в управлението", смятат от партията.

Според левицата предстоящите избори могат да са решение на политическата криза. В БСП са убедени, че е крайно време да се установи нова социална, а не корпоративна държава и най-важното в момента е да се възстанови моралът в политиката.

"ГЕРБ остава основен политически опонент, защото е изразител на дясна и авторитарна политика, на скрити зависимости. Налага се да ревизираме отношенията с ДПС, за да спре използването на властта за икономическото облагодетелстване", се казва още в позицията на левицата.

В резолюцията на БСП се поема ангажимент за открито и отговорно управление – за дълбока реформа на администрацията, за решително подобряване на НАП, ДАНС и МВР, за да работят те в интерес на гражданите.

"Ние сме за последователни усилия, за продължаване на големите енергийни проекти – „Южен поток”, АЕЦ „Белене”, удължаване на срока на експлоатация и разширяване на АЕЦ „Козлодуй”, се посочва още в текста.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Xp преди 9 години
Значи Миков и Манолова... ХАХАХАХАХХА който и да си изберат ще се смеем яко :D Бати тея са като карикатури излезли от 70 години на комунизма : ))
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев се подложил на операция за смяна на пола в Брюксел. Искал да стане мъж. Операцията е неуспешна, остава си плъх без пол.
15
0
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
До 16 до 12Да не си я написал ***?
14
0
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
*** не ми се прави на герой бе, ало. хаха.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най добре избора да се направи на в. Бузлуджа в чинията. Така поне няма да има съмнение , защото там си няма ток. Браво на такЪва партия.
12
2
 
3
 
! Отговори
художника преди 9 години
"Животът на правителството се съкрати, защото ДПС ограничи времето на неговата дейност и не пожела да се отстранят деформациите в управлението"...---------------Животът на правителството се съкрати заради ФОРМАЦИИТЕ в управлението. Формациите на Пеевски, Василев, Бисеров, Доган, Станишев. И го съкрати НАРОДА, а не ДПС.
11
1
 
0
 
! Отговори
ммм преди 9 години
на тъмно, току някоя от партията ще получи шанс да спести парите на данъкоплатците за изкуствено осеменяване. като чуя -на тъмно-ми иде само едно нещо на ум. хе
10
18
 
1
 
! Отговори
тотализатор преди 9 години
а бе *** защо не написахте,че под тази статия могат да се упражнявата в обиди и бруталност само лайнярите които мразят БСП...изтрихте ми предния коментар само защото написах че десислава атанасова (умишлено ги пиша с малки букви)цецка мецка и червеният вожд на апачите винету са супер отвратителни ***...и що ?!...да не би да не е вярно?!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом всеки може да се кандидатира искам и аз :) Обещавам светло бъдеще и безплатна бира за всички :)
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 кандидата за председател означава, че в БСП е пълен хаос! Те себе си не могат да оправят, а тръгнали да искат държавата да оправят!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално е да е на тъмно - съсела се подсигурява, че на тъмно няма да го пропуснат и уважат!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ot 09.09.1944 vse e tamno-Diavola e tuk.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че на тъмно .....и нас ни на тъмно .....9 милиарда на наш ***
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лидерът на левицата ще се избира в тъмни стаички! препоръчва се на избирателите да си носят и вазелин!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българска Терористическа Партия
2
4
 
4
 
! Отговори
ок преди 9 години
По всички точки строеж на южен поток, белене, 7-ми блок или удължаване на можности на козлодуй. Съм категорично против.
1
6
 
11
 
! Отговори
тя ще се чуе преди 9 години
"Ние сме за последователни усилия, за продължаване на големите енергийни проекти Южен поток, АЕЦ Белене, удължаване на срока на експлоатация и разширяване на АЕЦ Козлодуй, се посочва още в текста.Точно заради това ,че лижете *** на Путин ви изритаха ,продължаваите все така червени фашизоидни еничери!