Каталуня призова испанските власти да не блокират гласуването ѝ за независимост

Артур Мас

© Reuters

Артур Мас

Президентът на испанската област Каталуня Артур Мас призова испанското правителство да не блокира организирането на гласуване за независимост, предвидено за 9 ноември, предадоха агенция "Франс прес" и "Ройтерс".


На 8 април испанският парламент отхвърли с голямо мнозинство искането на Каталуня за такъв референдум с аргумента, че той би бил противоконституционен.


"Сигурно е, че референдумът ще бъде свикан и че каталунските граждани ще бъдат призовани пред урните на 9 ноември. Централното правителство може да се опита да го анулира, но това не зависи от мен", заяви Мас.




Североизточната област Каталуня осигурява около една пета от испанския БВП и 16% от населението на страната. Тя има свой език и дълга история на борби за по-голяма автономия.


Мас посочи, че конституцията разрешава провеждане на необвързваща консултация с населението. "Трябва поне да се позволи на каталунците да се изразят демократично съгласно местните закони и искаме правителството да не се опитва да блокира този процес, за да знаем какво е мнението на каталунците", добави Мас.


Ако и това необвързващо гласуване бъде блокирано, Мас каза, че ще свика избори, които биха се приели като косвено гласуване по въпроса за независимостта на областта.


Според допитванията около половината население на Каталония подкрепя нейна независимост ѝ от Испания. Около 80 процента искат поне да гласуват по този въпрос, посочи още Артур Мас.