Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Окръжният прокурор в Хасково бе окончателно махнат от поста

0 коментара
Иван Ванчев

Висшият съдебен съвет наложи в четвъртък поредно наказание на магистрат, замесен в скандала “Ситнилски”, отстранявайки Иван Ванчев от шефския пост в Окръжната прокуратура в Хасково. Наказанието е значително по-леко от това, което можеше да се очаква.

Мандатът на Ванчев на шефската позиция така или иначе изтичаше през тази година и той се измъкна почти невредим от скандала, защото ще остане прокурор на окръжно ниво. Другият вариант бе той да бъде понижен до най-ниското ниво в системата - районно.

Още преди решението на ВСС Иван Ванчев бе понижен до редови прокурор със заповед на главният прокурор Сотир Цацаров. Ванчев първо бе отстранен от шефската си позиция в прокуратура от Висшия съдебен съвет (ВСС) по настояване на главния прокурор. Причината бе, че срещу него се водело дело за документно престъпление.

Административният съд обаче отмени това решение на ВСС, защото стана ясно, че срещу прокурора не е било повдигнато обвинение. Така Ванчев бе възстановен на поста окръжен прокурор на Хасково. Ден след това обаче той бе командирован със заповед на Сотир Цацаров като редови прокурор в окръжната прокуратура в Пловдив.

С това си решение Цацаров наруши правилата за командироване, приети от ВСС. Според тях административните ръководители не могат да бъдат командировани за изпълнение на служебни задължения в други органи. Цацаров обаче обясни, че тези правила са само препоръчителни, защото Законът за съдебната власт не въвежда подобна забрана.

Прокурор Иван Ванчев бе сред основния действащи лица в скандала с бившия член на ВСС Камен Ситнилски. Обвинителят бе сред подслушваните лица, които бяха разкрити като лоби на Ситнилски при изборите за попълване на състава на сегашния съдебен съвет.

Веднага след контролираното изтичане на записите от подслушването Сотир Цацаров обяви, че срещу Ванчев се води дело и поиска отстраняването му от шефката позиция. Така и се случи, въпреки че месеци по-късно се оказа, че срещу Ванчев всъщност не са повдигани обвинения.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.