Започва санирането на първите два блока в София

Започва санирането на първите два блока в София

© МРР

Започват строително-монтажните работи по първите две сгради, които ще бъдат обновени по проект "Енергийно обновяване на българските домове", съобщиха от Министерството на регионалното развитие.


В София ще бъдат санирани блок №10 на ул. "Чарлз Дарвин" № 3 в район "Изгрев" и блок 17 в район "Илинден", жк "Захарна фабрика".


Дейностите включват топлинно изолиране на външните стени на сградите, а съществуващата дограма с лоши топлотехнически характеристики ще бъде подменена с нова с рамка от поливинилхлорид и стъклопакет с високо термично съпротивление. Ще бъде направено топлинно изолиране на покрив, под и на тръбна мрежа за горещо водоснабдяване. Предвижда се и подмяна на сградна инсталация за горещо водоснабдяване.




Изпълнител на строително-монтажните работи на двата обекта е "Билдинг компани" ЕООД. Срокът за изпълнение и на двете сгради е 120 дни. Общата стойност на договора е 250 192.48 лв. с ДДС.


Изпълнението на проект "Енергийно обновяване на българските домове" се финансира с общо 50 109 134 лв. чрез оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. До приключването му в края на 2015 г. се предвижда да бъдат обновени общо 180 многофамилни жилищни сгради.


Министерството на регионалното развитие публикува обществена поръчка за избор на изпълнители на строително-монтажните работи по останалите сгради в изпълнение на проекта. Процедурата се провежда по седем обособени позиции – за шестте района за планиране и за град София. Срокът за подаване на оферти е 5 юни 2014 година. Прогнозната стойност на поръчката е 46 622 805 лв. без ДДС.


С решение от април 2013 г. собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийно обновяване.