Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цацаров: Делото срещу Пенгезов не е свързано с избора на нови съдебни шефове

5 коментара
Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да има връзка между делото срещу председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и предстоящото му участие в конкурса за втори мандат на шефската позиция. Ръководителят на държавното обвинение не пожела да критикува и наблюдаващия прокурор по делото срещу Пенгезов Стоил Тойчев заради твърде дългото разследване, продължаващо 4 години.

“През тази година се обявяват процедури за 80 административни ръководители. Освен всичко друго през следващия месец има и европейски избори. Ако следваме тази логика (че дела се образуват заради изборите - бел.ред.), аз просто трябва да идвам всеки четвъртък тук, да отмятам присъствието си на ВСС, част от прокурорите да излязат в отпуска. Специализираното звено да бъде разпуснато и по време на избори прокуратурата да не работи”, каза Цацаров.

"Съжалявам, тя държавата е в такова състояние, защото живее от избори до избори. Може би затова правосъдието е в такова състояние, може би и медиите", добави той.

Главният прокурор отказа да обясни защо делото е докарано до повдигане на обвинения четири години след неговото начало през 2010 година.

Преди ден стана ясно, че предстои повдигане на обвинения срещу председателите на Софийския апелативен съд и на Военно-апелативния съд Веселин Пенгезов и Петко Петков. И двамата магистрати са фаворити за втори мандат за шефските позиции, а е ясно, че евентуалното им привличане като обвиняеми със сигурност ще ги извади от състезанието.

Разследването срещу тях е за европейския проект "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се реализира от Военно-апелативния съд. Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., но реално са изразходвани 520 000 лв. Преди да стане шеф на Софийския апелативен съд Пенгезов бе председател на военния съд, а след това бе наследен от Петков. Новината в България дойде през австрийския всекидневник “Дер Щандарт”, а по-късно през деня бе пусната и разработка в сайта на българския вестник “Капитал”.

"Въпросите от 2010 до 2013 трябва да отправите на друго място (тогава главен прокурор беше Борис Велчев – бел. ред.). Въпросите от януари 2013 до настоящия момент може да отправяте към мен. Когато има повдигнато обвинение, ще бъдете уведомени по надлежния ред. Към настоящия момент мога само да ви кажа, че когато има информация, която няма да навреди на разследване и която прокуратурата може да обяви, тя ще бъде обявена", каза Цацаров.

Той съобщи, че от януари 2013-та досега са разпитани 81 свидетели, и допълни, че напълно ще подкрепи преценката на наблюдаващия прокурор, който “има пълна свобода” да работи по това дело.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. filt
    #5

    Момченцето за политически поръчки чака някое анонимно сигналче от Позитано, катерушки или тефтерчета. Важно е да напълни още гушата /че му е много малка/.

  2. black
    #4

    Темида Цацарова е най-добре да подхване серГЕЙ за '''изгубените'''секретни държавни документи,Мафия Костинбродска и Колю Костинбродски Дудука-ДПС-2, за аферата в Костинброд през 2013г.и да наблюдава за нова афера с бюлетини за тези тримата.Какво става и с Х.Бисеров и Болен Фикуса!!????????????????

  3. boko
    #3

    Цацаров, стига си се занимавал с дребни риби и си отклонявал вниманието! Захващай се с Цвинокио и кукловода му Тиквата!

  4. boko
    #2

    Крайно време е този да докаже, че не е зависим от ГЕРБ и не го е страх да погне мутрите там!

  5. Диана
    #1

    Тая нездрава и до голяма степен нелигитимна личност изобщо не ми се обсъжда. Но - вече й дадох една минимална дефиниция...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.