Русия ще гради "единна културна среда"

Владимир Путин и Дмитри Медведев празнуват Великден през 2014 г. Православието е основен елемент на руската култура.

© Associated Press

Владимир Путин и Дмитри Медведев празнуват Великден през 2014 г. Православието е основен елемент на руската култура.

Русия ще провежда нова, по-активна културната политика, като целта е да се създаде единно културно пространство в страната, съобщи "РИА Новости". Това си намерение президентът Путин е обявил на среща със съветника си по въпросите на културата Владимир Толстой.


"Културата стои в основата на една нация. Няма особено значение какво е записано в графата "националност" в паспорта. Важно е как човек се идентифицира, в каква среда е отраснал и на какъв морал е научен. По тази причина е много важно да изградим единно културно пространство", заяви Путин.


Президентът подчерта необходимостта от развитие на културни институции и инвестиции в културни събития. Според неговия съветник Толстой културата е от особена важност в условията на неяснота и множество заплахи във външната политика на страната.




"Тя трябва да играе ролята на обединяващ елемент. Провокациите, които могат да ни доведат до изолация, са много опасни. Не можем да си позволим разделение вътре в страната. Ние сме едно културно пространство. Хората могат да имат различни гледни точни, но основите на националната ни културна политика ще обединят народа", каза Толстой.


Културата на Русия може да се превърне в инструмент на меката сила, понеже "руската култура предизвиква респект и интерес у Запада", добави той. Според него приемането на политика за изграждане на единно културно пространство е сериозна заявка за страната и пред света.


Специална работна група, оглавявана от ръководителя на президентската администрация Сергей Иванов, ще разработва "принципите на държавната политика в областта на културата". Владимир Толстой пък ще е изпълнителен секретар на групата.


Политиката в областта на културата ще бъде основа на различни речи, произнасяни от президента Путин през последните две години. Основните тези, застъпени в нея, ще бъдат, че "Русия не е нито Европа, нито Азия", а представлява "антична, самостоятелна, оригинална цивилизация".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: