Личните лекари ще искат по-голям бюджет, разходите за тях са под 7% от парите за здравеопазване

Доц. д-р Любомир Киров

© Красимир Юскеселиев

Доц. д-р Любомир Киров

Бюджетът за общопрактикуващите лекари е между 6.5 и 7% на фона на всички средства в здравеопазването и това, което покрива Националната здравноосигурителна каса. Затова дори двойно увеличение на средствата за тях ще е значително, но няма да се отрази толкова на системата. Крайно време е да се помисли в тази посока.


Това каза в интервю за "Дневник" председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПБ) доц. д-р Любомир Киров. 


"Дори едно завишение в абсолютни стойности – например 50-60 или 100 млн. лв., е почти двойно за нас и пренебрежимо малко на общия фон на средствата в здравеопазването. Затова и при нас могат много по-бързо и лесно да се решат проблемите, а това би довело до много по-висока ефективност и ефикасност на работата в системата", заяви доц. Киров. Той обяви, че НСОПБ подготвя официална позиция за необходимостта от такова увеличение. 




По думите му има начини да се оптимизира работата на общопрактикуващите лекари и са необходими стимули, които да задържат изтичащите навън млади лекари. В същото време има потенциал така да се промени системата, че да има много по-малко натоварване в болниците и да се следва световната тенденция - да се свалят дейности от високите нива към това на първичната извънболнична помощ, където са джипитата. "У нас обаче все още има рестрикции и резистентност към подобни идеи", допълни Киров. 


Очаквайте цялото интервю с председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: