Skoda Kodiaq

FIA планира серия "ретро" Формула 1?

Апр 24, 2014
FIA планира серия "ретро" Формула 1?

FIA планира серия "ретро" Формула 1?

Реклама Opel Stock
FIA разглежда възможността за създаване на нова F1 "masters" серия, в която да стартират стари болиди от цирка на колела. Към идеята е проявил интерес и "сюпримо" Бърни Еклестон. Последното става ясно и от това, че Бърни е регистрирал през февруари търговска марка запазваща името "Historic Formula One." Тя попада в категорията спортни събития.

Ако историческата Формула 1 се превърне в реалност, тя ще последва примера на други спортове, които подържат серии за ветерани, като тенис и голф. Подготовката на серията вече е получила подкрепата на такива екс-звезди на пистата като Мартин Бръндъл и Герхард Бергер. Брандъл е споделил пред The Wall Street Journal, че завръщането на пистата на възрастните пилоти може да е сериозно физическо предизвикателство за тях и че ще се наложи да се направят модификации на колите за по-голяма сигурност и за по-слабо физическо натоварване на ветеранити в кокпита. Не е ясно и какво точно ще карат ветераните, ако идеята стане реалност.

Въпреки че все още няма подобни ретро-серии в моторните спортове, има няколко единични опита за връщане на старите коли и техните пилоти на пистата. Такъв е Masters Historic Racing runs, позволяващ на собствениците на стари състезателни автомобили да карат на писти като Силвърстоун, Спа-Франкошамп и Нюрбургринг.

Имало е още нещо подобно - Grand Prix Masters series, състезание в което стартират бивши пилоти от Ф1, навършили 40 години, с състезателни формули с мотори 3,5 литра, стартирало през 2005-а година, но е приключило със само три състезания - в Катар, Южна Африка и Англия. Назад


Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Ретро Lamborghini

Колата мечта Lamborghini 350 GT - видео

Мар 25, 2024
Авто Новини Automakers press releases Ретро Mercedes-Benz

Скулптура в ярко червено: Mercedes-Benz 500 K Special Roadster

Мар 13, 2024
Авто Новини Ретро Авто глобус Ferrari

Немски автомобилен музей представя колекция Ferrari

Мар 07, 2024