Сноудън влезе в ръководството на университета в Глазгоу

Сноудън влезе в ръководството на университета в Глазгоу

© Associated Press

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън встъпи в длъжност като представител на студентите в ръководството на университета в Глазгоу, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.


Церемонията премина в отсъствието на Сноудън, който е получил политическо убежище в Русия след разкритията си за програмите на американското разузнаване за масово електронно следене.
Сноудън участва по видеоконферентна връзка. Той благодари на университета за оказаната му чест.
"Ако вярваме в нещо, трябва да го отстояваме. В една демокрация хората имат право да знаят каква политика води правителството им", каза Сноудън.


На изборите за нов представител на студентите в университетското ръководство тази година е имало рекордна активност - 6560 души. И на двата тура Сноудън е водил убедително - получил е съответно 3124 и 3347 гласа. Следващият кандидат е получил съответно 1258 и 1563 гласа. За поста са били номинирани четирима кандидати. Мандатът на Сноудън е за три години.


Слабо вероятно е Сноудън да посети Глазгоу лично. Великобритания има споразумение за екстрадиране със САЩ, където той е издирван за разкриване на поверителна информация, отбелязва АП.

Ключови думи към статията: