Намериха заместник на каретите в Ню Йорк

Eлектромобил с ретро дизайн излиза по улиците на града
Обновена: 23 апр 2014 21:57 | 23 апр 2014 21:57,
2
Намериха заместник на каретите в Ню Йорк
Снимка: Autoblog
Повече от век каретите, теглени от коне, са една от забележителностите на Ню Йорк. Новият кмет на "Голямата ябълка" Бил де Бласио обаче не е толкова носталгично настроен и смята да ги замени по две причини – жестоката експлоатация на животните и сериозните задръствания, които предизвикват.
 
Един от вариантите за заместник на конните екипажи бе показан на автосалона в Ню Йорк. Жителят на Бруклин Джейсън Уениг, който работи като автомобилен реставратор, демонстрира своето творение eCarriage – електромобил, чиято направа е отнела цели 6 години на неговия създател, съобщава Autoblog.

Автомобилът навява спомени за ранната епоха на автомобилостроенето, но същевременно разполага с най-съвременните технологии. Той може да побере 8 души и да измине 160 км с едно зареждане, благодарение на батерия с капацитет 46 кВт/ч, която захранва електромотор с мощност 84 к.с.

Габаритите на eCarriage са доста сериозни – междуосието му достига 4 метра, а широчината – 2.2 метра. Толкова е и височината до края на предно стъкло. С шофьор и 8 пасажери возилото тежи цели 3.4 тона.

„Целта е машината да запази очарованието на конния екипаж и затова трябваше да подходим смело, дори дръзко към проекта – коментира Джейсън Уениг. – Щом трябва каретите, теглени от коне, да отидат в миналото, именно това возило може да ги замени успешно.“

Засега идеята на кмета Ди Бласио среща и голяма съпротива, тъй като част от местните жители са традиционалисти и смятат, че именно каретите носят очарование на града. Водачите на екипажите също са против, защото ще останат без работа. Като цяло 64 % от жителите на Ню Йорк са против промяната, като сред опонентите на градоначалника е и актьорът Лиъм Нийсън. Той нарече идеята безумна и призова градът да запази своята идентичност.

На другия полюс обаче са защитниците на животните, сред които е и създателят на eCarriage. Проектът за създаване на електромобила е финансиран от организацията NYCLASS, която настоява за по-хуманно отношение към животните и специално към конете. Нейните експерти за изчислили, че за да се заменят каретите трябва да бъдат изработени 68 машини. Очакванията са те да бъдат напълно готови до края на годината. Дотогава и кметът трябва да вземе окончателно решение.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименщом имат улави туристи които плащат ...София я посещават само *** от Видин напоследък!