Skoda Monte Carlo

Два нови отбора във Ф1 - американският Haas и румънският Forza Rossa?

Апр 23, 2014
Два нови отбора във Ф1 - американският Haas и румънският Forza Rossa?

Два нови отбора във Ф1 - американският Haas и румънският Forza Rossa?

Реклама Skoda Stock
Бърни Еклестон потвърди, че са приети предложенията за участие на два нови отбора в цирка на колела - американският Haas и румънският Forza Rossa. Не е ясно обаче дали американците ще са готови да стартират през следващия сезон, да не говорим за румънците. Той сподели: “И двата отбора са приети, но кога ще влязат е друг въпрос. Радваме се че можем да имаме още два отбора на старта, същото мнение има и лично босът на FIA Жан Тодт, който също потвърди заявките и ще разреши участие".

Американският отбор ще е клиентски на Ferrari, нещо което правилата позволяват, след като бяха облегчени за следващата година. Новите отбори са задължени единствено да имат собствено шаси и купе, а за останалото могат напълно да ползват колкото им позволяват да закупят отборите-донори. Haas прави нова база, близка до неговата за NASCAR, разполага с аеродинамичен тунел в Северна Каролина и се очаква да развие база и в Италия.

Очаква се румънците да ползват мотори на Renault, а като база тази в Бавария на д-р Колин Колс. Твърди се че, румънците са готови да стартират догодина на базата на добре оборудвания комплекс в Германия. Основният играч зад румънския проект е бизнесменът и бивш министър на здравеопазването в северната ни съседка Йон Базак. 45-годишният Базак има разностранни бизнес-интереси и е официален представител и вносител за Румъния на Ferrari с компанията си Forza Rossa. Шоу-румът на Forza Rossa в Букурещ беше открит през 2008-а година не от кой да е а от самия президент на компанията Ferrari Лука ди Монтедземоло.

Ferrari е продал 37 коли в Румъния през миналата година, като най-скъпата е била модел LaFerarri с цена от един милион евро. Forza Rossa е семейна компания на Камелия и Йон Базак и има през миналата година печалба от 12 милиона евро. Базак е и бивш президент на компанията за заеми Global Finance & Leasing. В момента е и президент на консорциум от държавни инвеститори, който е създаден да промотира бизнес-интереси на Румъния с яката подкрепа на правителството. Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Automakers press releases Ретро Спорт Mercedes-Benz

Състезателна кола-легенда на Mercedes за Targa Florio от 1924 г. се завръща на пътя

Апр 25, 2024
Авто Новини Спорт Електромобили Abt

Abt Cupra: Най-добър резултат след завръщането във Формула Е

Апр 22, 2024