Нитрити над нормата са открити в Дунав

Нитрити над нормата са открити в Дунав

© Юлия Лазарова

Нитрити над нормата в Дунав са установили членове на Дунавския клуб в Силистра, работещи по финансиран от Швейцария проект за опазване на чистотата на реката, съобщи БТА.


Това съобщи ръководителят на проекта, наречен "Понтонът на Дунавския клуб - лаборатория и класна стая", инж. Пламен Гойчев, след състоялата се днес дискусия по проекта.


Членовете на Дунавския клуб ще издирят данни за чистотата на реката от минали години и ще установят връзка с неправителствени организации от дунавски държави, работещи по тези проблеми.
Основната цел на проекта, в който се влагат 49 хиляди лева, е да бъде организирана застъпническа кампания за участие на обществеността в политиките за устойчиво управление на крайбрежния участък на реката и за подобряване на достъпа до информация от мониторинга за екологичното състояние на водите на Дунав в района на Силистра.


В шест точки на реката се вземат проби от водата, които се анализират по пет показателя. Химическият анализ се извършва в Районната здравна инспекция (РЗИ) в Силистра. Информацията се сравнява с получените резултати от мониторинга на МОСВ и се публикува в специализиран бюлетин.
Предвижда се да бъде създадена и обществена група за опазване на реката (обществена група "Пазач"), която да събира данни за нарушения и да информира Дунавския клуб.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: