Федерер беше на две точки от загуба, но се класира за полуфиналите

Федерер обърна Цонга в двубой, продължил близо два часа и половина

© Reuters

Федерер обърна Цонга в двубой, продължил близо два часа и половина

Роджър Федерер направи впечатляващ обрат срещу французина Жо-Вилфред Цонга и се класира за полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло. 


Швейцарецът беше на две точки от загубата, но успя да измъкне втория сет и да се пребори за победа с 2:6 7:6 (6), 6:1 след 2.27 часа игра. 


Федерер достигна финалната четворка в княжеството за първи път от 2008 г. Той загуби три поредни финала от Рафаел Надал между 2006 и 2008 г., а след това пропусна три от последните пет издания на турнира, включително през 2012 и 2013 г. 




В опит да се класира на финал за четвърти път бившият номер 1 ще срещне победителя от мача между миналогодишния шампион Новак Джокович и испанеца Гилермо Гарсия-Лопес.


Федерер пропиля цели 17 точки за пробив в двубоя с Цонга и можеше да бъде наказан за пропуските си. Той първи стигна до брейк пойнт в петия гейм на първия сет, но французинът измъкна подаването си, а след това проби съперника за 4:2.


Швейцарецът веднага стигна до шанс за връщането на пробива, но отново не се възползва, след което нервната му игра позволи на Цонга да запише четвърти пореден гейм и да спечели първия сет. 


И във втория сет Федерер пръв пропусна няколко точки за пробив. За разлика от първия сет обаче Цонга не се възползва от първата си възможност да вземе подаването на съперника и се стигна до тайбрек. 


В него рекордьорът по титли от Големия шлем започна по-уверено и получи три възможности да прати мача в трети сет при 6:3. Цонга спаси обаче спаси и трите и беше само на две точки от победата. Все пак Федерер стигна до четвърти сетбол и този път не пропусна. 


В началото на третия сет Федерер най-после реализира пробив в подаването на Цонга при 16-ата си възможност. Това сложи край на съпротивата на французина, който до края на мача успя да спечели само един гейм. 


С 11-ата си победа в 15-ия мач срещу Цонга Федерер се присъедини към Давид Ферер и Станислас Вавринка, които ще се срещнат в първия полуфинал, след като по-рано днес отстраниха съответно Рафаел Надал и Милош Раонич. 


Цонга докосваше победата, но не успя да достигне втори пореден полуфинал в Монте Карло

© Reuters

Цонга докосваше победата, но не успя да достигне втори пореден полуфинал в Монте Карло