Новата конституция на Украйна ще децентрализира властта, обявиха премиерът и президентът

Новата конституция на Украйна ще децентрализира властта, обявиха премиерът и президентът

© Reuters

Новата украинска конституция ще децентрализира властта и ще позволи на региони да използват руския за официален език, обявиха днес изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов и премиерът Арсений Яценюк, цитирани от Ройтерс и Франс прес.


В съвместно телевизионно обръщение Турчинов и Яценюк обещаха конституционна реформа от голям мащаб, която ще предостави широки правомощия на регионите и специален статут на руския език - ключово искане на рускоговорящите жители на страната.


Целта на този ход е да бъде намалено напрежението в Източна Украйна, чието население е предимно рускоговорящо и която е обхваната от проруски бунт, отбелязва АФП.




Турчинов и Яценюк призоваха за национално единство и за въздържане от насилие в Украйна.
Турчинов и Яценюк направиха съвместното изявление ден след постигнатото споразумение за деескалиране на ситуацията в Украйна на четиристранната среща за страната в Женева. То предвижда конституционна реформа в бившата съветска република.


Турчинов изрази готовност да бъдат внесени промени в бюджета и данъчния кодекс, за да бъдат осигурени финансови ресурси за всяка украинска територия.


Украинското правителство вече е внесло в парламента законопроект за амнистиране на участниците в протести, които предадат своите оръжия на властите, съобщиха и. д. президент и премиерът, цитирани от ИТАР-ТАСС.


Споразумението от Женева предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна, както и амнистиране на всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.


Украинският премиер обяви, че стои начело на правителство на цяла Украйна, както на западните националистически области, така и на източните проруски региони, включително на анексирания миналия месец от Русия полуостров Крим. "Ние сме в състояние да запазим украинската държава", увери Яценюк.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: