"Литекс" изпусна да завърже битката за титлата след 1:1 срещу "Черно море"

"Черно море" и "Литекс" не се победиха в здрав мач с малко положения

© Lap.bg

"Черно море" и "Литекс" не се победиха в здрав мач с малко положения

Футболистите на "Литекс" пропуснаха отлична възможност да завържат битката за титлата, след като завършиха 1:1 при гостуването на "Черно море". 


Отборът от Ловеч можеше да съкрати само на три точки изоставането си до лидера "Лудогорец", който почива в този кръг. Това щеше да даде шанс на оранжевите да излязат начело в класирането след домакинството на шампионите следващата седмица. 


"Черно море" обаче изигра поредния си стабилен мач във Варна и, след като в неделя открадна точка от "Лудогорец", не допусна загуба и срещу другия претендент за титлата. 




Отборът на Георги Иванов остава непобеден като домакин в плейофната фаза, въпреки загубата на основни играчи през зимата. От началото на сезона варненци са допуснали едва едно поражение на своя стадион - срещу "Литекс" с 1:2 в началото на март.


Двата отбора изиграха здрав мач, в който очаквано голови положения почти нямаше. Най-чистата ситуация се откри пред Мирослав Манолов в 18-ата минута. Той получи технично подаване от Вилмар Джордан, след което падна след контакт с Даниел Георгиев.


Главният рефер Вихрен Манев остави играта да продължи, а Манолов веднага се изправи и отправи удар, но право в тялото на вратарят Георги Китанов.


В 31-ата минута се стигна до най-дискусионната ситуация. Китанов се забави прекалено дълго с изритването на топката. и Джордан успя да го притисне. При опит да изчисти вратарят ритна нападателя, вместо топката, но главният съдия прецени, че няма основание за дузпа. 


Георги Иванов пък направи смяна още в 36-ата минута, като замени Стенли Окоро с Димо Атанасов. При излизането си Окоро изрази недоволството си, като съблече фланелката си и я хвърли пред скамейката. 


С това се изчерпа всичко по-интересно през първата част. Десет минути след почивката "Литекс" успя да открие резултата чрез Джордан, който с плътен удар от границата на наказателното поле намери долния ляв ъгъл на Китанов. 


Авансът на гостите обаче се задържа само три минути. Защитата им се пропука при центриране от свободен удар и остави Бакари непокрит на далечната греда, а за испанския нападател не беше проблем отблизо да изравни с глава. 


До края на срещата "Литекс" търсеше повече втория гол и се настани около наказателното поле на домакините. Китанов обаче спаси удари на Том и Армандо Ваюши, а рожденикът Кирил Котев спаси сигурен гол, като изчисти топката пред краката на Джордан. 


Малко по-рано попадение на Котев беше отменено заради нарушение в атака на Георги Божилов. 


След равенството във Варна "Литекс" събра 65 точки и пет кръга преди края изостава с пет точки от "Лудогорец", който е изиграл един мач по-малко. "Черно море" остава на шеста позиция с 51 точки. 

Ключови думи към статията: