Европейската агенция по лекарствата предупреди за фалшиви онкомедикаменти

Европейската агенция по лекарствата предупреди за фалшиви онкомедикаменти

© Надежда Чипева, Капитал

Европейската агенция по лекарствата предупреди в сряда, че опаковки от онкологичния медикамент "Херцептин" на фармацевтичната компания "Рош" са били откраднати от италиански болници, след което са били преработени и върнати обратно на пазара. Засега няма сигнали за причинена вреда от лекарствата, които са били препродадени с фалшива опаковка, пише "Ройтерс".


"Херцептин" е третият най-продаван медикамент на "Рош" с продажби за над 1.5 млрд. швейцарски франка или 1.7 млрд. долара за първото тримесечие на 2014 г.


Италианските власти в момента разследват кражбата и проверяват дали и с други медикаменти е направена същата измама. Здравните служби са уведомени да следят за фалшифицираните ампули, които са маркирани като херцептин от 150 mg, произведен в Италия, съобщава ЕАЛ. В същото време от фирмата "Рош" съобщиха, че откраднатият "Херцептин" се е появил като стока във Великобритания, Финландия и Германия. 




Химически анализ показал, че фалшивият продукт не съдържа основната съставка в разтвора за онкоболни с рак на гърдата. При други ампули били установени заместители, които също не са "Херцептин", казват от централата на фармацевтичната фирма и предупреждават, че веществата могат да навредят не само на ефикасността на терапията, но и да се окажат нехигиенични. Компанията е започнала да иззема от пазара всички опаковки, за които има подозрения за фалшификация. 


Това не е първият случай на подобна кражба на продукти на "Рош". През 2012 г. на пазарите в САЩ и Европа се появи копие на друго онкологично лекарство на фирмата - "Авастин". 

Ключови думи към статията: