Брюксел отказа да плати проекти за покупка на скъпи автомобили по селската програма (видео)

Брюксел отказа да плати проекти за покупка на скъпи автомобили по селската програма (видео)

© Надежда Чипева, Капитал

Всички проекти по Програмата за развитие на селските райони с предвидена покупка на превозни средства ще бъдат спрени, съобщи заместник-министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от БНР. Така около 180 проекта, подадени по мерките за селски туризъм (мерки 311 и 312), няма да получат финансиране. Гечев не уточни на каква стойност са въпросните проекти.


Причина за това е решение на Европейската комисия. Предвиденият ресурс ще бъде пренасочен за други проекти, които имат принос за подобряване на качеството на живот в селските райони, обясни заместник-министърът.


Брюксел няма да възстанови на България и платените вече средства за покупката на луксозни автомобили и на яхти по одобрените вече 60 проекта. Така разходите остават за държавния бюджет.




След като стана публично известно, че има доста проекти по програмата, които предвиждат покупката на луксозни автомобили и дори яхти, Министерството на земеделието намали сумата по тях. Така от есента вместо до 200 хил. евро кандидатите с такъв елемент в проектите си могат да получат до 47 хиляди лева за превозно средство.


Брюксел приветства тази мярка, но прецени, че такива пари няма да допринесат за реалното развитие на селските райони и така се стигна до категоричното решение, обясни днес Гечев.


Той каза, че в доклада за периода октомври 2012 г. - октомври 2013 г. има отправени забележки по отношение на плащанията, направени по линията на селската програма.


През финансовата година от октомври 2012 до октомври 2013 г. България е разплатила 396 млн. евро по изпълнението на проекти по селската програма. Тази сума е възстановена от Европейската комисия на страната ни. В този период са били разплатени 396 млн. евро. При направения одит как са употребени са открити нарушения и е възможно да бъде наложена корекция на сумата с до 5 на сто.


Европейската комисия е поставила двумесечен срок за отговор и българската държава вече подготвя документите да защити интересите си. Подобни запитвания са отправени от Комисията и към Румъния, Белгия, Дания, Испания и Гърция, посочват от земеделското министерство.


"За загуба на пари не може да се говори", заяви заместник-земеделският министър.


Европейската комисия не е спирала плащания за България по програмата за развитие на селските райони. Това заяви и говорителят на Комисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уейт, цитиран от държавното радио. По думите на Уейт в момента се извършва чисто счетоводна процедура, свързана с разходите за 2013 г. и е твърде рано да се спекулира дали страната ще загуби пари по програмата и какъв ще е техният размер.


"Имаме нужда от още малко време, за да проверим точно какви разходи са били направени през миналата година. За този период България е похарчила 396 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони и от счетоводна гледна точка все още не можем да приключим процедурата по одобряване на разходите. Това обаче не означава, че автоматично ще спрем плащания. Днес предстои въпросът да бъде обсъден и се надявам, че до няколко седмици ще бъдем в състояние да приключим тази процедура",  каза Роджер Уейт, говорител на Европейската комисия, отговарящ за селското стопанство.

Ключови думи към статията: