Европарламентът иска "Южен поток" да не се строи

Европарламентът иска "Южен поток" да не се строи

© Gazprom

Европейският парламент смята, че газопроводът "Южен поток" не трябва да се изгражда. Това е записано в обща резолюция, изготвена от представители на Европейската народна партия, европейските социалисти, либералите, зелените и консерваторите, предаде БНР.


Документът, който трябва да бъде гласуван утре, обобщава позициите от днешните дебати за натиска на Русия  върху съседни страни и действията ѝ за дестабилизация на Източна Украйна.


Голямо мнозинство от евродепутатите поиска разширяване на персоналните санкции срещу руски представители и готовност за преминаване към общи - икономически. Някои от тях изразиха мнение, че заради действията си в Украйна Русия заслужава истинска икономическа и финансова блокада.




В изготвения общ проект на резолюция се съдържа и призив за мерки срещу руски фирми особено в енергийния сектор. Евродепутатите се обявяват още за намаляване на зависимостта от руски петрол и газ, за пълно прилагане на Третия енергиен пакет и за прекратяване на вноса на газ при необходимост.


За "Южен поток" пише, че според Европейския парламент не трябва да се строи, че вместо това трябва да бъдат намерени други газови доставчици.


Аргументите, формулирани днес, са свързани главно с подкрепата на Русия за сепаратистите в Украйна. Евродепутатите са категорични, че проруските сили, които дестабилизират източната част на страната, очевидно са направлявани от Москва. Европейската комисия също смята, че координираните и професионални действия на въоръжени групи в различни градове в Източна Украйна напомнят сценария от Крим.


Българските евродепутати, които участваха в дебатите, бяха на различни мнения за санкциите и за "Южен поток". Илияна Йотова от БСП се размина дори с позицията на социалистите в Европарламента, коментира БНР. Тя смята, че Европейският съюз все още няма отговор на ключови въпроси и че цената на санкциите е само един от тях.


Всичко, което трябва да знаете за: