"Ботев" докосва финала за купата след лесна победа над "Локомотив" (София)

"Ботев" се доближи до първия си финал от 1995 г.

© Lap.bg

"Ботев" се доближи до първия си финал от 1995 г.

Футболистите на "Ботев" (Пловдив) победиха гостуващия "Локомотив" (София) с 3:1 в първи полуфинален мач за Купата на България. 


Отборът на Станимир Стоилов имаше предимство през цялата среща и направи голяма крачка към финала със заслужен успех, дошъл след попадения на Феребори Доре, Луис Педро и автогол на Александър Бранеков.  


Все пак минута преди края на редовното време Иво Иванов върна един гол и запази живи надеждите на "железничарите" за реванша на 23 април в София. 




И двата отбора преследват първо участие на финал в турнира от 1995 г., когато "Локомотив" победи "Ботев" с 4:2.


Победителят от този сблъсък ще срещне "Лудогорец" или "Локомотив" (Пловдив), които се срещат във втория полуфинал. 


"Ботев", който обяви купата като приоритет в опит да се изпълни поставената цел за класиране в европейските турнири, очаквано започна по-агресивно двубоя на стадиона в кв. Коматево. 


Пловдивчани обаче нямаха солидно предимство в началните минути и първата опасност дойде в 17-ата минута. Александру Куртеан центрира от ъглов удар и Абел Анисе стреля с глава, но Божидар Митрев показа отличен рефлекс и спаси. 


Двубоят продължи в спокойно темпо и в следващите минути. "Ботев" владееше продължително топката, но без да затруднява сериозно Митрев. "Локомотив" пък се беше прибрал в своята половина и почти не поглеждаше към вратата на съперника. 


Седем минути преди края на полувремето "Ботев" все пак успя да откри резултата с отлична атака. Вандер получи топката по лявото крило, влезе към наказателното поле и комбинира с Юнес Хамза. Тунизиецът продължи технично към Доре, а най-силният играч на пловдивчани от началото на годината се обърна покрай Бранеков и с мощен удар не остави шансове на Митрев. 


Шест минути по-късно Доре се разписа за втори път, но попадението неправилно беше отменено заради засада при извеждащото подаване към конгоанеца. 


В последната минута на първото полувреме "Ботев" стигна до нов шанс за втори гол. Вандер направи отличен пробив и центрира по земя към Хамза, който стреля от движение с левия крак, но Митрев се прояви с отлично спасяване. 


И през втората част "Ботев" имаше сериозно игрово предимство. "Локомотив" все пак опита няколко атаки, но най-добрата от тях завърши с твърде слаб, макар и точен удар на Румен Трифонов.


В 72-ата минута домакините удвоиха преднината си след отлична атака. Влезлият само три минути по-рано Луис Педро размени двойно подаване с Веселин Минев и подаде към Хамза. Тунизиецът му върна технично в наказателното поле и холандецът с хубав удар от воле преодоля Митрев. 


Пет минути преди края "Ботев" стигна до трети гол. Хамза центрира остро по земя във вратарското поле и Бранеков си отбеляза автогол при опит да изчисти топката с шпагат. 


Домакините се успокоиха след третото попадение и бяха наказани минута преди края на редовното време. Сърджан Лукин сбърка при опит да изнесе топката, а Иво Иванов пресече подаването, напредна към наказателното поле и с добре насочен удар по диагонала намали за 1:3.