Пусни книга на свобода в София за Деня на книгата

Пусни книга на свобода в София за Деня на книгата

© Надежда Чипева, Капитал

По случай Световния ден на книгата - 23 април, в София ще бъдат "освободени" около 1000 книги. Основни цели на инициативата са да насърчи четенето и да популяризира книгите като съществена част от ежедневния облик на града. 


Буккросинг (bookcrossing) представлява пускане на книги "на свобода" и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали чрез сайта bookcrossing.com. Идеята възниква през 2001 година в САЩ, а днес буккросинг се прави от повече от 1 души по света, които са регистрирали повече от 10 милиона книги, които пътуват из 132 страни. 


В инициативата са поканени да се включат издателства, граждански организации, културни центрове, фирми и любители на четенето. Tе трябва да регистрират книгите, които желаят да "освободят", на сайта на буккросинг, откъдето ще получат уникален идентификационен номер (BCID) за всяка книга. Върху нея трябва да се залепи етикет с този номер. И на 23 април "да пуснат книгата на свобода" в обществените пространства на града или в официалните буккросинг зони.


Всички желаещи да се включат в инициативата могат да поучат допълнителна информация и насоки за регистрацията на своите книги на сайта на организаторите от "Аз чета".

Ключови думи към статията: