Григор Димитров премина втори испански тест и ще играе с Ферер в третия кръг

Димитров спечели втора поредна трисетова победа в Монте Карло

© Associated Press

Димитров спечели втора поредна трисетова победа в Монте Карло

Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло. Българският тенисист победи испанеца Алберт Рамос с 4:6, 6:3, 6:4 във втория си пореден трисетов мач в турнира. 


Димитров записа втори успех срещу испански съперник, след като на старта елиминира трудно Марсел Гранойерс. В осминафиналите той отново ще трябва да се изправи срещу испанец - световния номер 6 Давид Ферер. 


Ако постигне втора поредна победа в петия си мач срещу миналогодишния финалист от "Ролан Гарос", българският тенисист ще защити 180-те точки за световната ранглиста, които спечели с миналогодишното си участие в четвъртфиналите. 




В днешната среща Димитров срещна доста трудности срещу заемащия 101-ото място в световната ранглиста Рамос, който започна участието си от квалификациите. 


Испанският левичар показа много агресивна игра и създаде огромни проблеми за българина със страхотния си форхенд. Все пак с течение на мача световният номер 14 намери успешно противодействие, а в края на двубоя Рамос показа и сериозни признаци на умора. 


В първия сет имаше само една точка за пробив, която се оказа решаваща за развръзката му. Тя дойде още в първия гейм, когато Димитров подари подаването си на своя съперник, допускайки двойна грешка при брейк пойнт. 


След това двамата печелеха убедително сервис геймовете си, като за цялата първа част загубиха в тях само по шест точки.


При 5:4 Рамос стигна до възможност да сервира за спечелването на сета. Димитров взе първата точка с впечатляващ минаващ удар, но испанецът отговори с чудесна игра от форхенд в следващите четири разигравания, което сложи край на сета след 36 минути игра. 


Въпреки че загуби първия сет, българинът имаше предимство в почти всички показатели. Той направи повече печеливши удари - 13 срещу 8, допусна по-малко непредизвикани грешки - 8 срещу 9, спечели повече разигравания при мрежата - 85% срещу 60%. 


Димитров обаче не успя да намери противодействие на страхотния форхенд на испанеца и умението му да сменя бързо посоката на разиграването. 


В първите три гейма на втората част двамата тенисисти продължиха да печелят убедително подаванията си.


В четвърти гейм обаче Рамос допусна няколко нетипични грешки от форхенд и Димитров достигна до първата си възможност за пробив. 22-годишният българин се възползва по чудесен начин, след като влезе агресивно в разиграването и го завърши с печеливш форхенд по правата. 


Димитров успя да затвърди пробива, въпреки че допусна леки колебания. Той поведе с 40:15, но след две грешки, втората от които двойна, се стигна до равенство. Все пак хасковлията спечели следващите две разигравания и поведе с 4:1. 


Миналогодишният четвъртфиналист изигра изключително стабилно следващите си две подавания, като показа отлична игра от сервис и форхенд и даде само една точка на съперника, за да изравни резултата в сетовете. 


Димитров пренесе добрата си игра и в последния трети сет, като стигна до точка за пробив още в първия гейм. Той опита да спечели последвалото разиграване с агресивен форхенд по обратния диагонал, но не намери очертанията на корта. Рамос взе и следващите две точки и успя да спаси подаването си. 


След като спечели втория гейм на нула, в третия гейм Димитров стигна до нови две възможности за пробив. И този път обаче той не успя да се възползва. При първата точка Рамос успя да изтласка съперника далеч извън корта с мощни форхенди по диагонала, а при втората пласира отлично стоп воле при мрежата. Последваха две грешки на Димитров и Рамос отново спаси подаването си. 


В тези минути обаче преминалият през квалификациите испанец изглеждаше много уморен и пробивът изглеждаше неизбежен. Това се случи в петия гейм, когато Димитров поведе с 40:0 и се възползва още от първия си шанс, за да спечели подаването на съперника на нула. 


Рамос обаче продължи да пласира отличните си форхенди и не допусна втори пробив, като по този начин принуди българинът да сервира за спечелването на мача при 5:4. Димитров обаче се справи без проблем и приключи мача след точно два часа. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: