Nokia с Android вече и в България

Nokia X и Nokia XL са в магазините на търговците и при трите мобилни оператора
16 апр 2014 17:21, Бойчо Попов
4
Nokia с Android вече и в България
Източник: Nokia

По-малко от два месеца след представянето по време на MWC 2014 в Барселона на първите смартфони на Nokia, базирани на операционната система Android, устройствата вече са официално и в България.

Nokia официално представи в страната ни два модела - Nokia X и Nokia XL, а третият модел – Nokia X+ ще се появи по-късно в родината ни, поясни генералният мениджър на компанията за Румъния и Балканите Росен Петков.

“Щастливи сме да приветстваме Nokia X и Nokia XL на българския пазар и смятаме, че предвид техните качества, те ще бъдат високо оценени от българските потребители”, заяви Петков. „И двете устройства са насочени изцяло към това да обхванат растящия пазар на достъпни смартфони и да популяризират услугите на Lumia и Microsoft".

По думите му през последните две години браншът е свидетел на бурното развитие на достъпните смартфони на цени под 100 евро. „Въпреки че стратегията на Nokia остава фокусирана върху Lumia, ние невинаги успяваме да сме добре представени и позиционирани на пазарите. Затова предприемаме тази стратегическа стъпка и представяме достъпната нова серия“, заяви още Петков. „Този сегмент ще продължи да расте четирикратно по-бързо от сегмента на конвенционалните смартфони“, добави още той.

Апаратите ще се предлагат и от трите мобилни оператора, поясни пред Investor.bg Калоян Канов, продуктов мениджър на компанията. Както и е известно, глобалните цени на апаратите са 89 долара за Nokia X и 109 долара за по-големия Nokia XL. „Операторите подхождат доста агресивно по отношение на субсидирането на устройства, за които виждат потенциал. Уговорката с тях е телефоните да бъдат предложени на най-атрактивните ценови нива, в ниския ценови сегмент, който е и най-големият сегмент за България“, поясни Канов. По думите му Nokia очаква след едно тримесечие серията да се превърне в лидер в сегмента си в България и да повтори успеха на Nokia Lumia 520.

Устройствата от гамата X се базират на Android, но софтуерът на Google е силно модифициран, като е премахнат достъпът до редица услуги на Google, които са заменени с такива на Nokia и Microsoft.

“Nokia X представлява масов смартфон, който съчетава опита на Nokia и Microsoft с достъпността на Android”, поясни Дариуш Залевски от Nokia. „Иначе казано, това е Android минус услугите на Google, плюс услугите на Nokia”, каза още той. Сред тях са и безплатните онлайн и офлайн карти на HERE Maps и навигацията “завой по завой” с HERE Drive. Устройствата разполагат също така и с разнообразие от предварително заредени приложения и игри, разработени от външни компании, включително BBM, Plants vs. Zombies 2, Viber, Vine и Twitter.

Устройствата разполагат с Fastlane - екран, който позволява на потребителите да преминават през последните ползвани приложения по-лесно и удобно. Собствениците на телефона ще имат и достъп до приложения от Nokia Store, както и до над десетина магазина за приложения, разработени от външни компании. Според Nokia около 75% от приложенията за Android могат да бъдат инсталирани без проблеми на Nokia X, без за това да е нужно модифициране.

Гамата Nokia X е същевременно и достъпно въведение към популярните услуги на Microsoft, включително и безплатното облачно съхранение с помощта на OneDrive.

Nokia X идва с 4-инчов дисплей, 512MB RAM и 3-мегапикселова камера, докато Nokia XL разполага с 768 MB RAM, 4GB памет, 2-мегапикселова предна камера и 5-мегапикселова основна камера с автофокус и светкавица, както и 5–инчов дисплей.

Цялата гама Nokia X се захранва от двуядрен Qualcomm Snapdragon процесор и поддържа функцията Dual SIM, която позволява на потребителите да ползват едновременно две SIM карти на едно устройство.

Засега устройствата ще се предлагат в яркочервено, жълто, бяло и черно, а скоро и в синьо.

Повече технологични новини четете в Investor.bg

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: NokiaAndroid
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Даааа, преди 9 години
времето минава Nokia изостава, а беше толкова добър телефон! Години на ред ползвах само Nokia, сега съм твърдо на Samsung който всъщност почти изцяло ползва разработките на Nokia! Microsoft до каквото са се докоснали, все са го разсипали!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То майкрософт вече съсипаха нокия със смотаната има операционна система, много късно се усетиха, Самсунг вече заляха света.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Язък за хубавия телефон ...
1
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Extra!

Спонсорирани публикации